Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A pesti srácok öröksége ma is irányadó

Sok érdeklődőt vonzott az a vasárnap esti ünnepi rendezvény, amelyet a Nagyváradi Állami Filharmóniában szervezett az 1956-os magyarországi forradalom emlékére a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület.

Az ünnepi gálaesten a szervezők nevében Török Sándor köszöntötte a jelenlevőket, többek között az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megyei és váradi vezetőit, illetve az ’56-os megemlékező rendezvénysorozat főszervezőjét, Nagy József Barnát.

a pesti 1

A meghirdetett programmal ellentétben Tőkés László európai parlamenti képviselő nem vett részt a váradi gálaműsoron, mint kiderült, az EMNT elnöke Budapestre utazott, ahol átvette a magyar kormány Magyar Becsületrendjét. Tőkés László 1956-ra emlékező üzenetét Török Sándor olvasta fel. A felolvasott írás rámutatott, hogy „az 1956-os magyar forradalom rést ütött a kommunizmus falán”, s elindított egy olyan folyamatot, amely nélkül az 1989-es kelet-európai rendszerváltások nem valósulhattak volna meg. „A pesti srácok bátorsága, szabadság- és hazaszeretete olyan öröksége a magyar nemzetnek, amely mai napig kötelez bennünket arra, hogy kiálljon a haza és a magyarság szabadsága mellett” – hangzott el.

A rendezvény alaphangulatát egy monológ indította Buzási Patrik előadásában, mely révén egy budapesti iskolásfiú szemszögéből villantották fel az 1956-os forradalom eseményeit. Mint kiderült, ez a műsorszám egy régi, az ócskapiacra elkallódott kamasz korabeli naplójának részletét mutatta be. Ezt a naplót (ahogy ezt Török Sándor ismertette a közönséggel) később egy véletlen folytán a budapesti ócskapiacon vásárolta meg valaki, s így került később nyilvánosságra. A bemutatott történet erősen Anna Frank naplójára emlékeztetett, de vitathatatlan, hogy az előadó és a történet is magával ragadta a publikumot.

A gálaműsoron fellépett az Al Fresco Régizene Együttes, mely tagjai válogatást mutattak be a Kájoni Kódexből, valamint a szegedi Argenteus Vegyeskar, illetve Péterfy Lajos színművész. A nagyváradi gálaest megszervezését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Szőke Mária