Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A penész nemcsak ronda, de egészségtelen is

A fűtési szezon kezdetén becsukódnak az ajtók, ablakok. A tökéletes szigetelés a fűtési költségeket jelentősen csökkenti, de a meleg és a szellőztetés hiánya teret enged a penészgomba terjedésének. A penész számos betegség, többek közt az allergia, az asztma, a depresszió okozója lehet. Egyes penészgombafajok képesek még a tüdőszövetet is megtámadni.

a penesz 1

A penész kellemetlen vendég, többnyire nem rejtőzködő típusok, telepeik szabad szemmel is jól láthatók a sarkokban, zugokban, de megbújhatnak a falrepedésekben, a szőnyeg alatt, vagy a szekrény mögött. Ráadásul az átázott, átnedvesedett falak jellegzetes szagot árasztanak. A penészgomba szabad szemmel nem látható spórái tömegesen bekerülnek a helyiség légterébe, onnan pedig az emberi szervezetbe, hiszen a spórákat belélegezzük, ami számos betegség okozója lehet. A légzőszervi megbetegedésekkel már több, mint 80 penészgombafajt hoztak összefüggésbe. A lakáson belül tenyésző penészgomba hatására allergiás tünetek jelentkezhetnek, és rosszabbodhat az asztmások állapota. A légzőszervi megbetegedéseken kívül a penész okozhat fertőzést, irritációt és toxikus reakciót is képes kiváltani, hiszen vannak kifejezetten mérgező gombafajok, ilyen mérgező gombafaj például az Aspergillus flavus, az Aspergillus ochraceus, a Penicillium rubrum, vagy a fusariumfélék.

A spórák mikrotoxinjai izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, bőrgyulladást válthatnak ki, vagy – a szervezetet azonnali és heves immunválaszra késztetve – különféle allergiás tüneteket okozhatnak, de a meglévő allergiát is súlyosbíthatják. A gyakrabban előforduló fajok jellemzően szénanáthát, asztmát, hörghurutot, tüdő aspergillozist (gomba okozta tüdőgyulladás, tüdőszövet-elhalás), tüdő mikózist (a tüdő gombás fertőzése) is okozhatnak. A nyirkos, penészes, dohos falak nemcsak a légutakat terhelik meg, hanem gyakori fejfájást, izületi gyulladást, sőt depressziót is okozhatnak.

A penész nem válogat az új vagy a régi lakások között. A leghidegebb falfelületeken a fürdésből, a konyhában a főzésből, más helyiségekből származó pára lecsapódása lehet a nedvesedés oka. Újabban a panellakásokban is felütötte a fejét a penész. A panelházak szigetelésének elterjedése óta és a szellőztetés hiánya miatt egyre gyakoribb a megjelenése.

Ma már számtalan módszert alkalmaznak a penész kiirtására, de a legfontosabb az okok megszüntetése. Ahhoz, hogy a penészgomba megtelepedjen a lakásban, alapvetően három dolog szükséges: a penészgombaspóra, a táptalaj és a nedvesség. A legtöbb penészgombafaj a sötét, nedves, párás levegőt szereti. Ha a feltételek megszűnnek, elpusztul, ezért a legfontosabb a szellőztetés, a levegő páratartalmának megszüntetése az egészségesnek mondható mértékig, de csak addig, mert a túl száraz levegő viszont szintén egészségtelen. A teafaolaj kiváló fegyver a penész ellen, éspedig egy evőkanálnyit elkeverünk két deci vízben, majd a kész oldattal kezeljük a fertőzött felületet. A legáltalánosabban elterjedt penészirtó szer az ecet, legalább 20 százalékos ecetet kell használni, mert ennél hígabb oldat hatástalan.

Győri György