Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Partiumban tartott kampánykörutat Debrecen polgármestere

Bihardiószeg és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának meglátogatása után a nagyváradi RMDSZ székhelyén tartott sajtótájékoztatót kedden délután dr. Papp László, Debrecen polgármestere Cseke Attilával, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökével.

a Partiumban tartott

Papp László arra buzdítja az erdélyi, partiumi magyarságot, hogy a lehető legnagyobb számban menjenek el szavazni december 11-én, mert szerinte ez történelmi jelentőségű, sorsfordító választás lesz. Úgy látja, hogy gazdaságilag, politikailag, kulturálisan felerősödő pályán van a Partium, ahol nem nélkülözheti a magyarság az RMDSZ képviseletét. Debrecen polgármestere nagy érdeklődéssel figyeli Nagyvárad fejlődését, életét, sőt szerinte a két város kapcsolatában kiemelt jelentősége van a váradi magyarság szerepének.

A polgármester elmondta, hogy két együttműködési megállapodást írt alá Bihardiószegen: az egyik egyfajta stratégiai, szakmai együttműködés Diószeg és Debrecen között az érmelléki borvidékért. A megállapodás értelmében a történelmi értékeket felvállalva Debrecen támogatást nyújtana az erdélyi és partiumi borászokkal együttműködve, szakmai mentorálással az érmelléki borvidék revitalizációjára, hogy az Európa-szerte híres, magas minőséget produkálni képes borvidék legyen. A másik egy kulturális, gasztronómiai együttműködés, mely szerint Diószegen 2017-ben Debrecen támogatásával gasztronómiai fesztivált hoznának létre.

Papp László beszélt arról is, hogy Debrecen is fog pályázni az Európa kulturális fővárosa címre (a magyarországi városok közül pályázik még Eger, Szombathely, Miskolc, Tokaj, Veszprém). Nagyvárad testvérvárosa olyan kulturális hálót akar bemutatni pályázatában, mely lefedi a teljes régiót, hiszen kulturálisan, irodalmi és történelmi szempontból rengeteg szál köti össze a Hajdúságot és a Partiumot. Ennek kapcsán elmondta, hogy az RMDSZ-nek mint katalizátornak fontos szerepe van abban, hogy Várad megmutathassa értékeit (Nagyvárad idén nem fog pályázni az Európa kulturális fővárosa címre). A pályázat egyébként még nincs kiírva, ezért Nagyvárad önkormányzatával hivatalos kapcsolatfelvétel nem történt, de Ilie Bolojan, Várad polgármestere előtt ismert a terv. A pályázatról 2018-ban lesz előzetes döntés, a végleges döntés pedig 2019 környékén születik meg arról, hogy melyik város legyen 2023-ban Európa kulturális fővárosa.

A debreceni polgármester elmondta, hogy 2017 jubileumi esztendő lesz: a reformáció 500., Szabó Magda születésének 100., Arany János születésének pedig 200. évfordulója, és szeretné, ha ezek az ünnepek a Hajdúság és a Partium szoros összekapcsolódását jelentenék. A RO–HU határon átívelő projekteknek köszönhetően is folyamatosan tartja a kapcsolatot a két régió, egy ilyen pályázat keretében fogják felújíttatni a várad-velencei kultúrházat és a nagyváradi Szigligeti Színház forgószínpadát is.

A sajtótájékoztató végén Cseke Attila partiumi kulturális értékeket összefoglaló emlékkönyvet adott át Papp Lászlónak.

Kiss Erzsébet Janka