Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A park, amely szép, de pihenésre alkalmatlan

A nagyváradi önkormányzat tavaly július elején adta használatba a város legnagyobb és akkor legújabb parkját. A Lotus bevásárlóközpont mellett kialakított zöldövezetet, mint akkor elhangzott, önerőből alakította ki a város. A 34 100 négyzetméteres park megépítésének költsége is jelentős, 2 151 712 lej volt áfa nélkül, összesen tehát jóval több mint 2,5 millió lejébe került a váradi adófizetőknek.

A Ghillányi (ma Cantemir) út felőli bejárattól pár méterre egy férfi aludt az egyik padon a borongós időben

A Ghillányi (ma Cantemir) út felőli bejárattól pár méterre egy férfi aludt az egyik padon a borongós időben

Az egy évvel ezelőtti avató ünnepségen Ilie Bolojan nagyváradi polgármester elmondta: „A megyeszékhely vezetőségének az volt a célja, hogy egy eredeti oázist, csendes zöldövezetet hozzon létre egy szép és barátságos környezetben.” A városgazda tudatta, ezzel a beruházással létrejött a megyeszékhely legnagyobb parkja, amelyben még kerékpárutakat is építettek. A területen több száz fa- és cserjecsemetét elültettek, élő sövényből pedig egy középkori jellegű labirintust terveztek, de helyet kaptak az új parkban a futórózsák is, amelyek hatalmas lugasokat képeznek majd valamikor, ha megnőnek a növények, egy év múltán ugyanis nyoma sincs sem labirintusnak, sem rózsalugasnak. A Szálka domb oldalában kialakított park mellett folyik a Pece-patak, amelynek vizéből egy 4 875 négyzetméteres mesterséges tavacskát alakítottak ki, amelybe különböző vízi növényeket, liliomokat és tavirózsákat ültettek.

A szökőkút most nem működött

A szökőkút most nem működött

Tegnap a helyszínen néztük meg, mi lett a jókora összegből kialakított parkból. Szép és gondozott a zöldövezet, ahol lehet sétálni, de pihenni nem, ugyanis nagyon kevés padot helyeztek ki – nincs hová leülni. A városházi illetékesek már tavaly elmondták, hogy valóban kevés az ülőalkalmatosság, amelyekből többet is kiraknak majd, de az avatáson még „féltek, hogy ellopják azokat”. Valószínűleg most is félnek ugyanettől, mert egy esztendő sem volt elegendő, hogy több lócát kitegyenek. Pedig a parkhoz érkezőknek azonnal feltűnhet, hogy biztonsági cég alkalmazottai felügyelik a rendet. Tegnapi terepszemlénken minket is az a megtiszteltetés ért, hogy amikor látták, hogy fényképezünk, tisztes távolságból végig követtek minket a parkban.

Tavirózsák virágoznak a Pece vizéből mesterségesen kialakított tavacskában

Tavirózsák virágoznak a Pece vizéből mesterségesen kialakított tavacskában

Ottjártunkkor a délutáni órákban nyolc személyt fedeztünk fel a majdnem 3,5 hektáros parkban. Három fiatal a mesterséges tavacska mellett fényképezkedett, két felnőtt egy gyermekkel a Ghillányi út felőli bejárattól nem messze kialakított – nem működő – szökőkút mellett sétált, ugyanitt az egyik padon egy férfi aludta álmát, odébb pedig egy padon egy asszony telefonált. A nézelődők száma nagyjából megegyezik a kihelyezett padok számával is. Megláttuk, valóban nagyon kevés az ülőalkalmatosság egy ekkora területen, hatalmas köröket tehet az ember, mire talál egy lócát, ami, ha szerencséjére szabad, akkor megpihenhet.

Több száz métert sétálgathat, aki le szeretne ülni, annyira kevés az ülőalkalmatosság Várad legnagyobb parkjában

Több száz métert sétálgathat, aki le szeretne ülni, annyira kevés az ülőalkalmatosság Várad legnagyobb parkjában

A pázsiton látszik, hogy gondozzák, rendszeresen locsolják és vágják, ez nem égett ki az elmúlt hetekben tapasztalt kánikulában. A mesterséges tavakban néhány liliom árválkodik, mindentől zavartalanul virágzik. A vízben egyébként rengeteg a díszhal, amelyek közelről is megtekinthetők a víz felett kiépített átjárókról (kisgyermekes szülőknek érdemes itt nagyon vigyázniuk, mert korlát nincs). A tavaly elültetett facsemetékből keveset lehet felfedezni, ám szépen fejlődnek a díszbokrok és a cserjék. A parkban kerékpárút áll a gyermekek rendelkezésére, itt biztonságosan, forgalomtól elzárt helyen kerekezhetnek a kicsik. A sétányok is kellően szélesek, kényelmesen elfér rajtuk a gyalogosforgalom – főleg, ha csak annyian látogatnak ki, mint tegnap délután, és elvétve találkozik egy-egy ember…

Összességében véve gondozott a terület, a tavacskával együtt üde színfoltja a betonházak uralta Szőllős negyednek. Érdemes azonban kiemelni, ha a blokklakók hűsölni akarnak, más helyet kell keresniük, mert itt egy szál fa sincsen, ami árnyékot vetne.

B. B.