Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A park, ahova tilos gyerekkel belépni?

Idén nyáron nagy sajtónyilvánosság előtt adták át a váradi Szőllős negyedben, a Lotus bevásárlóközpont mellett azt a parkot, melyet az ott levő elhanyagolt senkiföldjén alakított ki a megyeszékhely önkormányzata. Noha a hivatalos átadáskor a „halastavas rózsaligetnek” beharangozott Szálka park még igencsak kopár volt, abban mindenki egyetértett, hogy mégis jobb ez így, mint az elhagyott, elhanyagolt parcella, ami addig ott volt. Ilie Bolojan váradi polgármester azt is elmondta a sajtónak, hogy azért is szorgalmazták a Szőllős negyedben egy ilyen nagy park létesítését, mert a sűrűn lakott negyedben nagyon kevés az olyan hely, ahova  el lehet menni például gyerekekkel sétálni, vagy akár csak úgy felnőttként andalogni, lazítani kicsit. Ezek ismeretében igencsak furcsának tűnt az a történet, amelyet a minap osztott meg velünk régi olvasónk, a váradi F. É., aki háromgyerekes fiatal anyuka és mivel az új park közelében lakik, úgy vélte, itt a remek alkalom, és oda viszi levegőzni csemetéit. Az F. család tagjainak azonban hamar rá kellett döbbenniük, hogy a Szálka park nem egy családbarát övezet, ugyanis amint ezt a fiatal anyuka elmesélte, az ott szolgálatot teljesítő parkőr igencsak nemkívánatosnak vélte ott a három kisgyereket.

a park 3

– A Szőllős negyedben, ahol lakunk, elég kevés az olyan hely, ahova ki tudok menni biztonságosan sétálni gyermekeimmel –mondta a fiatal édesanya. – Ezért nagy örömmel mentünk el a Szálka parkba, gondoltam is magamban, végre valaki belátta, kell ezen a környéken egy sétára alkalmas hely. Sajnos kiderült, mégsem ez lesz a kedvenc parkunk gyermekeimmel, ugyanis már első látogatásunk elég visszásra sikeredett, mivel a parkőr azonnal ránk szólt, hogy nem szabad a kicsiknek a homokra lépni, mert mi ugyan nem tudjuk, de az fűmaggal van bevetve, s ha rálépnek, nem kel majd ki tavasszal rendesen a fű. Bocsánatot kértünk, tovább mentünk. Persze a parkőr azt is elmondta, nagyon vigyázzak ám, a kicsik nehogy letérjenek az aszfaltról és rálépjenek arra a fűre, ami már kinőtt! Mentünk hát tovább az itt levő mesterséges kis tóhoz, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. A kétéves kisfiam elkövette viszont azt a „bűnt”, hogy a partról felszedett apró kavicsokat elkezdte bedobálni a vízbe. Persze azonnal ott termett parkőr s közölte, kavicsot dobálni a vízbe szintén tilos! Homokra lépni tilos, a füvet meg sem szabad közelíteni, a tóba egy kétéves gyereknek nem szabad egy kb. félcentis kavicsot bedobnia, mit is lehet itt kezdeni három kisgyerekkel? Leültünk egy padra, s a gyerekeknél volt kréta, hát a fiam mindjárt rajzolt az aszfaltra egy kígyót meg egy csillagot. A kréta egy kis esőtől persze azonnal lejön, de ez nem hatotta meg cerberusunkat, azaz a parkőrt, aki már megint ott volt s ránk szólt, itt tilos a földre rajzolni krétával! Érvelni akartam, hogy ez puha aszfaltkréta, nem okoz kárt, az eső lemossa. Amúgy nincs a park bejáratánál a tiltólistára ez se felírva. Azt is megkérdeztem, az utakon szerteszét köpködött sok napraforgómag esetleg nem zavarja, csak a kétéves fiam tenyérnyi lemosható csillagocskája? A szotyizókat miért is nem fegyelmezte olyan vehemensen, mint engem, a három gyerekemmel? El kell mondanom, gyerekes anyukaként nagyon fel vagyok háborodva ezektől a dolgoktól. Minek egy ilyen kopár díszpark akkor nekünk, ha ott szotyizni, a tóból a halakat kilopni lehet, de egy gyerekekkel kisétáló anyukát folyamatosan őriznek, mint egy bűnözőt?

Olvasónk kérdésére tegnap azonban hiába kerestünk választ. A nagyváradi önkormányzat sajtóosztályától csak annyit tudtunk meg, a város kiadta a Szálka park felügyeletét a Rodac cégnek, amúgy meg például nyugaton még szigorúbbak a parkokra, játszóterekre vonatkozó előírások. Az önkormányzat tehát úgy érzi, minden rendben van, a parkőr vigyázza a parkot, legalábbis óvja a kisgyerekes invázióktól, már csak az a kérdés, ha ilyen egy családbarát lakótelepi park, vajon milyen lehet az, amelyiket elöljáróink nem neveznek nyilvánosan „családbarátnak”?

Szőke Mária