Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A nyolcadikosok 58 százaléka megbukott

Pénteken a Bihar Megyei Tanfelügyelőségen sajtótájékoztatón összegezték a nyolcadikosok országos próbafelmérőjének az eredményeit, illetve a ma kezdődő próbaérettségiről is beszámoltak. A részleteket Alin-Florin Novac Iuhas megyei főtanfelügyelő ismertette.

Claudiu Demian szóvivő és Alin-Florin Novac Iuhas

Claudiu Demian szóvivő és Alin-Florin Novac Iuhas

 

Az országos átlagnál (44%-nál) gyengébb eredményt értek el a próbavizsgán a Bihar megyei nyolcadikosok: 42,51 százalékuk érte el az 5-ös átmenő osztályzatot, illetve az ennél magasabb jegyet. Egyébként ez még a tavalyi hasonló próbavizsga eredményeinél is rosszabb arány, 2015-ben Bihar megyében 47% volt a sikeresen vizsgázók aránya. Biharban az idén román nyelvből és irodalomból 56,21%, matematikából 28,23%, anyanyelvből pedig 73,58% az átmeneteli arány. A főtanfelügyelő ennek ellenére optimistán jelentette ki, hogy a tényleges vizsgáknál jobb eredményekre számítanak, hiszen tavaly az országos felmérőn a diákok 79%-a ért el átmenő osztályzatot. Úgy véli, hogy azok közül, akik most gyengén teljesítettek, sokan nekiállnak tanulni, s végül olyan eredmények születnek, amelyekkel elégedettek lehetnek.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy megyénkben a nyolcadikosok román és magyar nyelvből értek el 10-es osztályzatot. Román nyelv és irodalomból kilencen teljesítettek maximálisan, magyar nyelvből és irodalomból pedig négyen kaptak 10-est. A magyarból legjobban teljesítő diákok a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, valamint a margittai Horváth János Elméleti Líceum tanulói.

Megyénkben a részvétel kevéssel meghaladta a tavalyit, átlagban 92% volt. Ezen belül a román vizsgaszimuláláson 5031-en vettek részt, a matematikán 5055-en, az anyanyelvi vizsgákon pedig 1071-en. A jegyeket csak akkor írják be a naplóba, ha a diák ezt írásban kéri, a szimulálásnak ugyanis az a szerepe, hogy tisztább képet nyújtson arról, ki hogy áll és mennyi felkészülésre van még szüksége.

A sajtótájékoztatón az érettségi próbavizsgákról is szó esett, amelyek ma kezdődnek a román nyelv és irodalom tételekkel a XI-es és XII-es diákok számára. Megyénkben közel kilencezer tanulót érint  a március 10-én záruló megmérettetés, 4322 tizenegyedikest és 4085 tizenkettedikest . Azt is lényeges tudni, hogy a próbaérettségi kizárólag a nappali tagozaton tanulóknak szól. Holnap anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból mérhetik fel tudásukat a fiatalok (ez utóbbi csak a XII. osztályosoknak kötelező). Az eredményeket március 18-án függesztik ki.

A részvétel nem kötelező, azonban a végzősök javára válik, ha jómaguk is felmérik e próbavizsgák révén képességeiket, és azoknak a rájuk váró, hamarosan élesbe menő feltételeivel is megbarátkoznak. Az elért eredményeket a pedagógusok mind a diákokkal, mind a szülőkkel megbeszélik.

Sükösd T. Krisztina