Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A nyegleség, mint hozzáállás

A napokban több érmelléki iskolában ütötte fel a fejét a fertőző májgyulladás, így lapunk több település tanintézeti vezetőjénél, községi polgármesternél is érdeklődött a dolog felől, mivel nem lehet elbagatellizálni egy esetleges járvány kialakulásának lehetőségét.

Liviu Pop tanügyminiszter az idei tanév kezdetén tette közzé a román médiában, hogy a hazai iskoláknak csak töredéke rendelkezik katasztrófavédelmi vagy egészségügyi engedéllyel. Romániában mintegy 19 ezer oktatási intézmény működik, közel 31 ezer épületben. Az oktatási tárca adatai szerint alig pár ezer iskolaépület rendelkezik tűzvédelmi vagy a közegészségügyi igazgatóság által kibocsátott működési engedéllyel, esetleg mindkét jóváhagyás hiányzik. A közegészségügyi jóváhagyásokat pedig ellenőrzés nélkül – a valóságnak gyakran nem megfelelő módon – egyszerű nyilatkozat alapján bocsátják ki, erősítette meg Klaus Johannis államfő is, mint egykori tanár, aki jártas ezekben a dolgokban.

Bihar megyében is hasonló állapotok uralkodnak, több oktatási intézmény alépületében nem kezdődhetett el az idei oktatás, éppen a fenti okokra való tekintettel.

De ez a „csekélység” úgy látszik sem az aranyköpéseiről híres tanügyminisztert, sem pedig egyes frissen kinevezett iskolaigazgatót nem zavar.

Sőt, annyira sem zavar, hogy újságírói kérdésekre akár nyegle és csúfondáros válaszokat is megengedjen magának, olyan esetben, amikor több ezer ember egészsége a tét. Az újságírónak nem célja a pánikkeltés, és nem váltja a közegészséget veszélyeztető esetleges veszélyforrásokat aprópénzre sem pedig bulvárhírre, így elvárja, hogy komoly kérdésekre még a kiskereki iskolaigazgató is komoly válaszokat adjon. Nem pedig olyanokat, hogy „ismerem én magát, megelőzte már a híre” stb. Ha az iskolai háttérzajtól a rögzített felvételen jól hallom, egy adott pillanatban még le is tegez, holott korban akár a fiam is lehetne. Megjegyzem, eddig személyesen sosem volt „szerencsém” a fiatal intézményvezetőhöz, nem is ismerjük egymást, így csak sejtéseim lehetnek, kinek szeretett volna megfelelni, kinél és hol szeretett volna piros pontot szerezni az újságíró froclizásával, az érmelléki gyerekek, emberek egészségének rovására.

Ám a nyegleség és a megfelelési kényszer rossz tanácsadó. A tanügyminiszteri kijelentéseknek pedig utánanézhetünk mind Asszonyvásárán, mind pedig Kiskereki viszonylatában is, akár személyesen. Az újságíró hozzáállhat így is a dolgokhoz. Ezt illene tudni még Zsigmond Leventének is.

Sütő Éva