Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A nő megalázása

Európában tisztelik a nőket. Az irodalom, a művészet, a szerelem a hölgyeket piedesztálra emelte. A nő a férfi élettársa, munkatársa, harcostársa, ideálja, múzsája. Egy kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az öreg kontinensen minden a nők körül forog. Így természetes, hogy nagy felháborodást okozott, hogy szilveszter éjjelén többségükben menedékkérők Németország több városában, de több európai országban is nőket zaklattak szexuálisan.

Barbár hordaként vetették rá magukat védtelen nőkre. Az esemény veszélyességét mutatja az is, hogy az akció szervezettnek tűnt, hiszen több európai nagyvárosban is megtörtént szinte ugyanabban az időben és módon. Ez a fizikai, lelki terror lenne egy újabb dzsihád az Iszlám Állam részéről? Az eset súlyát az sem csökkentheti, hogy Ázsiában, Afrikában a nők nem örvendenek olyan tiszteletnek, mint Európában, sőt vannak olyan közel-keleti és észak-afrikai országok, ahol a nőket alsóbbrendű lényekként kezelik.

A németországi esetek miatt irányváltásra kényszerült Angela Merkel kormánya. Szigorítják a menekültügyi szabályokat, és a törvény ellen vétőket megbüntetik vagy azonnal kiutasítják őket az országból.

Az eseményeket a rendőrség és a sajtó napokig elhallgatta, nem adott tárgyilagos tájékoztatást a nőket megalázó eseményekről. Furcsa ez a magatartás Európa legfejlettebb államában, amely kis államoknak ad leckéket belpolitikából és sajtószabadságból. Igaz, hogy a hazai sajtó is kerülgeti a témát, mint macska a forró kását, pedig a szakemberek szerint most ez Európa legnagyobb problémája.

Amikor a migránsáradatban 70–80 százalékban életerős fiatal férfiak jelentek meg, akik itt követelték a szabadságot, rossz előérzetünk volt.

Hol hagyták anyjukat, apjukat vagy asszonyaikat? Cserbenhagyták őket?

Miért nem otthon, a hazájukban követelik a szabadságot?

Nem nagy dicsőség Európában a gyenge nemet zaklatni. Európában kétfajta általánosító vélemény uralkodott el a migránsokkal kapcsolatban: az egyik szerint a migráns ártatlan menekültek, míg a másik szerint minden migráns bűnöző. Az igazság nyilvánvaló módon valahol a kettő között van.

A szélsőséges megnyilvánulások az itt, nálunk letelepedett bevándorlóknak is árthatnak, az áldozatok után ők szenvedik meg a legjobban az ilyen eseteket. Jó lenne, ha ezt az önként vállalt vagy kényszerű együttélést senki sem szenvedné meg.

V. Szilágyi István