Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A nép hangja pusztába kiáltott szó

Hónapok óta téma Nagyváradon az a sokak szerint ésszerűtlen ötlet, mellyel március elején állt elő egy sajtótájékoztatón Ilie Bolojan váradi polgármester, aki közölte, hogy a tervbe vett városrendezési projekt egyik részeként két régi, belvárosi utca, a Vámház (ma Sucevei) és a Kert (Avram Iancu) utcákban több műemlékszámba menő épületet le fognak bontani. A minap a fülünkbe jutott azonban egy érdekes verzió, miszerint az egész Kert utcai terv csak egy Bolojan kiagyalta városházi csel.

A hivatalos ok az, hogy a belváros felújítási programja szerint a forgalom is változni fog, a Kert utcai házakat például azért akarják lebontani, hogy legyen hely egy rövid kerékpárútnak. Mikor ez a hír a sajtón keresztül nyilvánosságra jutott, azonnal hatalmas tiltakozást váltott ki a váradiakból. Civil szervezetek, magánemberek, városvédő alapítványok, az RMDSZ és az EMNP politikusai emeltek szót (zömmel a helyi magyar lapokban) azért, hogy jelezzék, egyszerűen képtelenségnek tartják, hogy bárki műemlék épületeket bontasson le pár száz méternyi kerékpárút megépítése ürügyén. Az ötletgazda polgármester azonban már megszokott módon reagált a város polgárainak tiltakozására, azaz a füle botját sem mozdította. Az RMDSZ-es városi tanácstagok több ülésen szót emeltek a Kert utca lerombolását célzó terv ellen, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete pedig aláírásgyűjtést kezdett, ám ennek sem lett eredménye. Végül április 18-ára hivatalból az önkormányzat meghirdetett egy közvitát, amelynek egyik pontja a Vámház és a Sucevei utcák részleges lebontása volt. A találkozón több mint kétszáz váradi adófizető polgár jelent meg, akik félreérthetetlenül világossá tették, elítélik és felháborítónak tartják Bolojan buldózeres városrendezési ötleteit.

a nep 1

Az áprilisi közvitán több mint kétszáz polgár jelent meg. Igazából egyik hivatalnokot sem érdekelte a véleményük

Pásztor Sándor RMDSZ-es önkormányzati képviselőtől tegnap megtudtuk, nemcsak a közvitán felszólaló polgárok véleménye vált pusztába kiáltott szóvá, hanem Pásztor azon javaslatai is, melyeket bemutatott a városi tanácsnak, és amelyek bontás nélküli megoldásokat vázoltak fel Bolojanék előtt a szóban forgó utcákban. Az RMDSZ-es tanácstag azt is elmondta, felháborítónak tartja, hogy a szociálliberális többséggel a háta mögött Bolojan és csapata egyszerűen semmibe veszi a polgárok tiltakozását, és a polgármester holdudvara az elmúlt időkben folyamatosan bukaresti építészekkel akarja átalakíttatni Váradot, olyan szakemberekkel, akik valószínűleg értenek mesterségükhöz, de nem ismerik sem Nagyváradot, sem ennek múltját, építészeti örökségeit. Ez az elmúlt hetek alatt nemcsak a Kert utca kapcsán, de legutóbb például a Szent László tér átalakítási tervének esetében is bebizonyosodott. A Bolojan-féle adminisztráció hivatalos érvelése természetesen továbbra is az, hogy a bontásokat a belvárosi forgalom könnyítése végett vették tervbe és fogják kivitelezni.

A hivatalos felszín (felszínes válaszok) alatt azonban ott van a sokat tudó, fecsegő mély, mely esetenként nem hallgat, hanem neve elhallgatását kérve közli a kíváncsiskodó újságíróval azt, mi is állhat valójában egy-egy logikátlannak, már-már provokatívnak tűnő határozat mögött. Egy ilyen teória szerint a Kert utcai bontás egyszerűen egy Bolojan kiagyalta csel, ami valójában azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a polgármester által átrendezett belvárosi közlekedés, a körforgalmakkal együtt nem igazán hozta meg a kívánt eredményt. Informátoraink azt is tudni vélik, valójában a polgármesternek esze ágában sincs a Kert utcában bontatni, meg fog „elégedni” (nemes lelkű kompromisszum gyanánt) a Vámház utcai bontásokkal, és teszi mindazt azért, mert csak így tudja kivitelezni, hogy a Rhédey-kert mellett egy újabb körforgalom épüljön, még mielőtt nyilvánvalóvá válik, hogy az eddig megvalósított, a forgalom zökkenőmentesebbé tételét célzó tervek nem váltak be. Egy, a Rhédey-kert melletti körforgalom létrehozása ugyanis valóban összehangoltabbá tehetné a városi forgalmat, mivel jelenleg csúcsidőben a Nagyvásártéren, a Szent László tér körül és a Körös Áruház melletti részeken igen nehézkes az előrehaladás. A fenti teória egy a sok közül, amivel a Kert utcai rontó-bontó akciót magyarázzák jelenleg a kulisszatitkok ismerői. Hogy a valóságra mikor derül fény, nem tudni.

A polgárok mindenestre háborognak, a sajtó megírja ezt, a pártok gyűjtik a tiltakozó aláírásokat, a Szociálliberális Szövetség (USL) azonban megszavaz szépen mindent, amit Bolojan elképzel. Mintha az önkormányzat a régi arab mondás, „a kutyák ugatnak, a karaván halad” szerint működne, ami azonban nem csak sértő, de sokszor káros is lehet a váradi közösségre.

Szőke Mária