Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A nemzeti összetartozás napja Ópusztaszeren és Szegeden

a nemzeti (1)

A Rákóczi Szövetség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából anyagi hozzájárulást és szervezési segítséget nyújtott iskolánk, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum diákjai számára, hogy június 4-hez kapcsolódóan a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium iskolához utazzanak, hogy ott közösen emlékezzenek, közös programot bonyolítsanak.

a nemzeti

A kirándulás időpontja június 10-re, szombati napra esett. Az életre szóló tanulmányi kiránduláson iskolánk 35 tanulója vett részt, hét felnőtt kíséretében. Iskolánk, 2015-ben, szintén a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási programjának keretén belül, már ellátogatott Szegedre. Az akkori kellemes élmények, az iskolával kialakult jó kapcsolat nagymértékben hozzájárult, ahhoz hogy újból ellátogassunk Ópusztaszerre és Szegedre. Határon túli magyarként és pedagógusként nagyon fontosnak tartjuk, hogy diákjaink érzékeljék azt, magyarnak lenni nemcsak kisebbségi létet jelent, ennek minden nehézségeivel és pozitívumaival együtt, hanem van egy ország, ahol a múltunkról emlékezhetünk, ahol múltunkat tisztelet övezi és ahol otthon érezhetjük magunkat, ha egy nap erejéig is. Az is nagyon fontos, hogy diákjaink történelmünk meghatározó eseményeihez, amelyekről kollektíven emlékezünk, egyéni élményeket is társítsanak. Meggyőződésünk, hogy diákjaink a jövőben, ha a honfoglalás kifejezést hallják, eszükbe jut a Feszty-körkép, Ópusztaszer és Szeged.

a nemzeti (2)

A kiránduláson napsütéses, kellemesen meleg időben volt része a lelkes csapatnak, ami kiváló lehetőséget biztosított Ópusztaszer felfedezéséhez. Ópusztaszerre 10 órára érkezett meg a társaság. Első utunk a Nomád parkba vezetett, mert itt a diákok részt vettek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson, megismerhettek honfoglaló elődeink életmódjához tartozó használati tárgyakat, különféle eszközöket, ruházatokat. A foglalkozáson a diákok megismerkedtek a visszacsapó-íj felépítésével, használatával. Az íj használat nagy sikernek örvendett a fiatalok között, közülük sokan a foglalkozás végére már elég jól bántak az íjjal.

a nemzeti (3)

Ezek után a Nemzeti Történeti Emlékpark épületegyütteseit vettük szemügyre. A fiatalok betekintést nyerhettek a 19. századi tanyák és falvak világába, a különféle mesterségekkel társuló életmódokba. Megtekinthették az iskolát, a szélmalmot, postát, közhivatalt, a pékműhelyt, kocsigyűjteményt. Ezek után a Rotunda felé vettük az irányt, ugyanis 13 órakor mehettünk be, megtekinteni a Feszty körképet. Eközben több emlékmű is elénk tárult: Árpád emlékmű, Árpád-liget, a Szegedi kapu, a Földműves.

a nemzeti (4)

A Nemzeti Történeti Emlékpark fő attrakciója, a Feszty Árpád által készített A magyarok bejövetele című impozáns festménye, mindig képes lenyűgözni a Rotunda sötétjében tapogatózó, megilletődött turistát. A budapesti millenniumi kiállítás egyik legfőbb attrakciója, a londoni világkiállítást is megjárt, nemcsak méreteiben impozáns, a romantika jegyében született festmény kicsikre-nagyokra nagy hatással volt. A fény és hang effektusok együttese mind hozzájárult ahhoz, hogy egy félórára elcsendesedjen a lelkünk és gondolataink őseink körül forogjanak.

a nemzeti (5)

A tanulmányi kirándulás következő állomása egy csodálatos város sok látnivalóval, Szeged volt. Az autóbusszal a tiszai rakparton álltunk meg, innen gyalogosan közelítettük meg a tervezett látnivalókat. Utunk a Szeged-Csanád Egyházmegyei Múzeum előtt vezetett el, ahol a szökőkút és az óriásbetűs Szeged köztéri alkotás sok gyereket rávett a fotózkodásra. A Dóm-tér fele haladtunkban megtekintettük a Szerb templomot. A Dóm téren végigsétáltunk a Klebersberg Kunó által megálmodott Pantheonban, ahol nemzetünk nagy embereinek mellszobrait tekinthették meg a tanulók. Sétánk következő állomása a Fogadalmi templom volt, Magyarország egyik legnagyobb bazilikája. Építését az újabb árvizektől való megmenekülésért való fogadalomból, határozták el a szegedi városatyák 1880-ban. A katedrális a szegedi városkép igen jellegzetes eleme, a XX. századi egyházi építészet egyik legmonumentálisabb alkotása, Magyarország egyik legnagyobb temploma, amelynek méltó építészeti kerete lett a Rerrich Béla által tervezett Dóm tér az egyetemi épületekkel és a püspöki palotával, amelyek 1929-1932 között épültek.

a nemzeti (6)

A Magyarok Nagyasszonya székesegyházban egy fiatal orgonista gyakorolt, akinek orgona játéka közrejátszott abban, hogy a bazilika fenségessége megmutatkozzon számunkra.

a nemzeti (7)

A bazilikát elhagyva városnézési sétánk a Kárász utca felé folytatódott. A városban sétálgatva az Árpád téren a könyvkiállítás rendezvényeibe botlottunk, ahol kedvünkre válogathattunk a legújabb kiadványok vagy antikváriumos könyvek között. A Klauzál térnél befejeződött városnéző sétánk és a már szokásosnak mondható fagyizás közben, megpihenve, szemléltük a tért körülölelő épületek szépségét, a Kossuth szobra előtt kolduló énekest. Az előző kirándulás tapasztalatait hasznosítva a szegedi városnézést kevesebb látnivalóval terveztük, hogy a kirándulás ne állandó rohanásról szóljon. Ennek megfelelően kellemes sétává alakult a városnézés és a város kellemes hangulata magával ragadott minket. A szegedi túránk este hat órakor ért véget. A csapat tagjai színes és sokkrétű élményekkel gazdagodva ültek fel az autóbuszra. A hazafelé tartó úton, a kirándulás szervezőitől megszokott módon, „Ki tudja?” nevű vetélkedőt tartottak a kirándulás alatt szerzett információkból.

a nemzeti (8)

A kiránduló csapat, romániai idő szerint este 10 órára érkezett meg Nagyszalontára.

a nemzeti (9)

A tanulók az egynapos kirándulás alatt nemzeti öntudatunk fontos emlékhelyeit tekintették meg, kapcsolatokat alakítottak magyarországi diáktársaikkal és olyan élményekben volt részük, amelyek segítik az összetartozás érzésnek a kialakulását. Reméljük az információkon túl életre szóló élményekkel, és kapcsolatokkal gazdagodtak a nagyszalontai diákjaink.

a nemzeti (10)

Ezúttal is köszönetemet fejezném ki a Rákóczi Szövetségnek, hogy támogatták ennek a kirándulásnak a megvalósulását.

a nemzeti (11)

Bencze Dénes, Nagyszalonta