Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A nemzet sorsa nem lezárt”

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167-ik évfordulóján, vasárnap, Szászfalvi László csurgói lelkipásztor hirdetett igét a Nagyvárad-olaszi református templomban. Mint ünnepi prédikációjában hangsúlyozta, ’48 hősei emlékeztetnek rá, hogy a nemzet sorsa nem lezárt, nincs fatális átok és hogy Istenbe vetett hit és összefogás által ma is lehetséges a megújulás. Az istentisztelet keretében alkalmi köszöntőt mondott Tőkés László EP-képviselő, Török Sándor az EMNT Bihar megyei elnöke pedig Csohány János történelmi visszatekintését olvasta fel. Az esemény keretében a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai szavalatokkal és énekekkel tarkított ünnepi műsort adtak elő Szakács Zoltán iskolalelkész vezetésével.

A nemzet 1

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által szervezett ünnepi program Szacsvay Imre szobránál folytatódott, ahol a kolozsvári nagykövetség képviseletében Takács  Péter tolmácsolta Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök ünnepi üzenetét, hangsúlyozván, hogy a magyarság 2015-ben sem kívánhat mást, mint békét, szabadságot és egyetértést. Tőkés László EP-képviselő a nemzeti jelképek és a magyar nyelv megőrzésének és ápolásának fontosságáról beszélt. Mint mondta, nem érdemes a jelképeket szembeállítani a reálpolitikávál, hiszen minden jelképnek valóságos tartalma van, a zászlók, szobrok, utcanevek eltűnése pedig egyet jelent a magyarság térvesztésével.

A nemzet 2

Ezt támasztotta alá beszédében Csomortányi István az EMNP Bihar megyei elnöke is, aki a Szent László szobor visszahelyezéséért folytatott lobbizás kapcsán megjegyezte: „ez a küzdelem nem csupán egy bronz műalkotás létéről vagy nem létéről szól, hanem arról, hogy sikerül-e megértetni a jelenlegi városvezetéssel, hogy nem vagyunk másodrangú polgárok”. Ünnepi köszöntő-beszédet mondott még a Szacsvay szobornál Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is, aki a nemzetegyesítés szükségességéről és az egységben rejlő lehetőségekről beszélt. Az eseményen közreműködtek Kiss Géza Lóránd tárogató-művész, Tasnádi Ferenc énekes, valamint a Nagyváradi Asszonykórus. Az ünnepség végén a jelenlevő intézmények és szervezetek képviselői – köztük Huszár István alpolgármester – megkoszorúzták Szacsvay Imre szobrát.

Sz. G. T.