Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A német deportáltakra emlékeztek

A Német Demokrata Fórum (NDF) rendezvénysorozatának keretében, a német deportáltakra emlékezve, a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutatott be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyéspüspök a Nagyvárad-Kapucinus plébániatemplomban.

Helene Vodă emlékezett

Helene Vodă emlékezett

A szentmise előtt Helene Vodă, az NDF vezetője beszélt a német vagy német nevű kelet-európaiaknak a Szovjetunióba, kényszermunkára szállításáról. Mint mondta, Romániából 70 148 embert vittek el, Bihar megyéből 547 embert deportáltak, köztük 116-an vesztek oda. Ma még 28-an élnek az egykor megyénkből elhurcoltak közül. Egyes kelet-európai országokban már 1944 őszén, Romániában pedig 1945. január 14-5-én kezdődtek a deportálások, az elhurcolt németek öt év után, 1949-ben érkeztek vissza Máramarosszigetre.

A szentmisét Bücskei László megyéspüspök celebrálta

A szentmisét Bücskei László megyéspüspök celebrálta

Miért nem része ez az időszak a történelemkönyveknek, tette fel kérdést beszéde végén NDF vezetője, majd kijelentette: erkölcsi kötelesség elmondania mi történt, hogy a fiatalok is tudjanak ezekről az időkről.

F. N. L.