Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A napfény jótékony hatásai

A tavaszi napfény beragyogja a várost, és mire feleszmélünk a téli bágyadtságból, már a csapból is a nap elleni védekezés folyik majd. Minden rosszban van valami jó, így a napnak is akadnak kedvező hatásai.

a napfeny _allora vagni

Nyáron mindenki boldogabb, mint télen, ennek egyik oka a szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyag, amely szabályozza többek közt a hangulatot, az étvágyat, az alvást, a szexualitást, az agressziót és a szorongást is. A szerotonin segítségével kommunikálnak egymással az agyban az idegsejtek. Ha valakinél sérülékenyebb ez a rendszer, akkor csökkenhet a szerotoninszint, és emiatt depresszió alakulhat ki. A napfény viszont optimalizálja a szerotoninszintet, ezért javítja a hangulatot: depresszió esetén kifejezetten hatásos a napfény-terápia.

 

Pikkelysömör ellen

A napfény bizonyos bőrhibákra is jó hatással lehet, ilyen például a pikkelysömör. A hámsejtek érése normális esetben huszonnyolc napig tart, ám a pikkelysömörösöknél az érés mindössze három-öt nap, így a hámsejtek túl gyorsan, éretlenül jutnak az alsó rétegekből a felszínre. A betegségre nincs gyógymód, viszont tünetmentessé tehető: ebben nagy szerepe van a napfénynek. A tengerparti nyaralás különösen jó, mert a sós víz és a sós, párás levegő segíti a hámsejtek eltávolítását, a napfény pedig sejtosztódást gátló tulajdonsága révén lassítja ezek érését.

 

Ekcémaűzés, pattanások

A napozás az ekcémásokra is jó hatással lehet, hiszen a bőrben jelentkező gyulladásos sejteket és a gyorsan osztódó sejteket a napfény „visszanyomja”, ezért a beteg a napozástól tünetmentessé válhat.

Ahogy azt már korábban is említettük, nyáron javul a pattanásos bőr is, a nap hatására az arc tisztább lesz, a mitesszerek eltűnnek. Ennek oka, hogy a nap UVB sugara enyhe gyulladást kelt, lehámlik a bőr felső rétege a mitesszerekkel együtt, ezért könnyebben kiürül a faggyúmirigy váladéka. Az UVB sugárzás gátolja a baktériumok szaporodását is, ezért a napozás a pattanásos bőr természetes gyógymódja.

 

D-vitamin, parancsszóra

A napfényre szükségünk van a csontfejlődéshez és a csontok normális működéséhez is, mert a napfény hatására képződik a létfontosságú D-vitamin. Ez a vitamin szabályozza ugyanis a csontképzéshez a kalcium és a foszfor helyes felhasználását. Nem kell órákig perzselődni a tűző napon, elég, ha nyitott ruhában tartózkodunk a szabadban, akár a félárnyékban.

A védekezés fontos, de ne bújjunk el a nap elől, élvezzük a napsütést!