Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar koncertezett

Kiváló hangulatú volt kedd este a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar immár évek óta hagyományosnak mondható karácsonyi koncertje, melyet ezúttal is a nagyváradi filharmónia termében tartottak meg. Orosz János karmester, a fúvószene és fúvós hangszerek szakértőjének felkészítése nyomán most is összeszedett csapatmunkát hallhattunk. A műsort színesítette még, hogy Valentin Lazărt, a Nagyváradi Egyetem tanárát is meghívták vendégkarmesterként dirigálni.

Igényes és szórakoztató műsorválasztás jellemezte a koncertet, Bizet és Suppé zenéjén túl belekóstolhattunk a fúvószenekari indulórepertoárba, az egykor Copland által megteremtett „amerikai” stílusba, de hallhattunk lendületes big band-es vagy épp latinos tánczenei betétet is, valamint a nemzetközi karácsonyi slágerekből gyúrt egyveleget, tehát igazán minden lehetséges útját bejárták annak a fajta tartással rendelkező szolid eleganciájú, ugyanakkor tartalmasan szórakoztató fúvós szalon- és örömzenélésnek, amit ma már ritkán hallhatunk és élvezhetünk élőben. Más szóval egyszerre volt minőségi és felhőtlen jókedvre derítő amit láthattunk-hallhattunk a koncerten.

A Nagyvaradi Szimfonikus Fuvoszenekar

A fiatal tagokból áll, ezúttal mintegy 34 főt felvonultatott fúvószenekar igazán beleadta szívét-lelkét a nagyjából egyórás műsorba, aminek nyomán természetesen meleg fogadtatás, nagy közönségsiker lett, és kétszeres ráadás is elhangzott.

A hangszerszakos egyetemistákból, illetve néhány tanárból álló fiatal zenekar – ami ilyen módon szakmai műhely is, és évről-évre tagcserékkel változva bővül – nemcsak üde színfoltja és hagyományteremtője lett az elmúlt évek során a nagyváradi zenei életnek, de igazán büszkék lehetünk rájuk nemzetközi szinten is, hiszen továbbviszik vidékünk hírnevét – gondolunk itt azokra a komoly szakmai elismerésekre, amiket nemrég ért el a csapat, példának okáért egy nemzetközi szakmai zsűri által megítélt magas kitüntetést, az ún. „arany fokozatot” fúvószenekari kategóriában.

Várjuk további műsoraikat, meglepetéseiket, és reméljük, hogy fiatalos, friss és üde munkájuk ugyanilyen lendületesen töretlen és lelkes marad.

Tóth Gábor