Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A nagyváradi EMI közleménye

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi tagjait és váradi magyar lakosokat a tegnapi nap (a vasárnap késő délutáni tüntetés alkalmával – szerk. megj.) folyamán ért rendőri inzultus kapcsán a következőket tartjuk fontosnak közölni a nyilvánossággal.

Az EMI határozottan elítéli a Bolojan-adminisztráció újabb, sokadik magyarellenes lépését. Nem volt elég legrégebbi temetőnk barbár felszámolása, nem volt elég a sok, egymást követő magyarellenes gesztus – a Kert utca bontásnak terve, a magyar utcanevek körüli újabb és újabb botrányos lépések –, most már a szabad véleménynyilvánítás jogát is lábbal akarják tiporni! Szervezetünk abban a tudatban tiltakozott a volt temető tervezett átnevezése és Mihai Viteazul szobrának oda helyezése ellen, hogy a XXI. században egy békés, tíz percig tartó villámcsődület nem lehet bűncselekmény, mint ahogyan nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá sem. Példa erre a városunkban az elmúlt fél évben lezajlott több spontán gyülekezés, tüntetés, ahol is a rendőrség nem érzett késztetést beavatkozásra. Az a tény, hogy a villámcsődület lezajlása előtt a csendőrség már a helyszínen volt, és az esemény lezajlása után többünket előállítottak, bűnözőként kezelve megmotoztak, úgymond tiltott fegyvereket keresve, arra utal, hogy politikai körökből nyomás nehezedett a rendőrségre. IIyen mértékű túlreagálását egy egyszerű véleménnyilvánító akciónak nem tudjuk másként magyarázni, annál is inkább, mert más forrásból úgy értesültünk, „feljelentőink” magyar nemzetiségűek voltak. Ezzel együtt az események pontos kórtünetét adják a jogállamiság romániai állapotának, illetve nemzeti közösségünk erkölcsi színvonalának.

Szervezetünk várja az érdekvédelmünkre hivatott pártok megszólalását az ügyben, és konkrét cselekvést a további magyarellenes lépések megakadályozására.

Az EMI nagyváradi szervezetének elnöksége