Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Nagy Háborúra emlékeztek

Tegnap számos rendezvénynek adtak otthont a nagyváradi vár épületeinek termei. A Festum Varadinum keretén belül Civilek a Nagy háború emléke ápolásában címmel az I épületben zajlottak a programok.

Cser-Palkovics András, Huszár István és Kecse Gabriella

Cser-Palkovics András, Huszár István és Kecse Gabriella

A kiállítás, melyet ebben az épületben tekinthet meg a közönség, tíz olasz, magyar és nagyváradi civil szervezet – a Pro Liberta Partium Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete, a Meritum Egyesület, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Széchenyi Tudományos Társaság, a Krajczáros Alapítvány, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, az Isonzó Baráti Kör, a Nagy Háború Múzeum és a HTBK A Nagy Háború Doberdói Emlékének Megőrzése Érdekében civil szervezetek – közel egy évtizedes, határokon átívelő együttműködésben zajlott munkáját és eredményeit mutatja be.

Sárközi Zoltán és dr. Görög István

Sárközi Zoltán és dr. Görög István

A hivatalos megnyitón dr. Görög István, a HTBK ügyvezető elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelvén azokat az ezeréves szálakat, amelyek a két várost, mint a magyar királyok székhelyeit, a mai napig összekötik. Ezeket a szálakat szorítja erősebben össze az első világháború színtereinek és hőseinek közös felkutatása, számbavétele és emlékezetük megőrzése. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott továbbá Sárközi Zoltán helyi tanácsos, Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, akik kifejezték elismerésüket a szervezetek által összegyűjtött kézzelfogható tárgyi anyag, a háborús emlékhelyek és temetők rendbetétele és az együttműködés jó példájával elől járó tevékenységeik iránt.

Fotók: Csikos Rolland

Fotók: Csikos Rolland

Az esemény záró momentumaként Kecse Attila vezetésével a meghívottak és a vendéglátók, valamint az érdeklődők megtekintették a kiállítást, amely mostantól állandóan a város és a látogatók rendelkezésére áll.

Szamos Mariann