Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A művészet kapcsolatokat teremt

Románia és Kína hosszú évek óta ápol jó kapcsolatokat egymással a kultúra, a művészetek, és azon belül is a fotográfia területén. Tóth István fotóművész, a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület elnöke több mint tizenkét éve áll ennek az együttműködésnek a szolgálatában, és ebben a minőségében vett részt egy román-kínai találkozón a bukaresti kínai nagykövetségen december 12-én, a Kinai Népköztársaság nagykövetének, Xu Feihongnak a meghívására.

Tóth István AFIAP és Xu Feihong nagykövet

Tóth István AFIAP és Xu Feihong nagykövet

A találkozón a két fél megerősítette az országaik közötti kulturális együttműködés folytatásáról szóló terveket a következő évben is, előterjesztve a kínai fotóművészet fesztiváljának negyedik alkalommal történő megrendezését Romániában. A bukaresti meghívást megelőzően, december 5-én nyitották meg a Pekingi Román Kulturális Intézetben A festői Románia és Kína címmel azt a fotókiállítást, amelyen meghívottként Tóth István is felszólalt. A romániai bemutató után a kiállítás anyaga most Kínában is megtekinthető 2016. január végéig.

A pekingi kiállítás megnyitóján

A pekingi kiállítás megnyitóján

A nagyváradi Euro Foto Art Galériában az idén az utolsó fotókiállítására harminc európai és ázsiai partnerszervezet alkotóinak munkáiból kerül sor december 18-án. A beküldött munkákból kiválasztott 103 színes és fekete-fehér fotók társadalmi témákat, tájképeket, különleges portrékat és aktokat örökítettek meg. A kiállítás 2016. január 5-éig tekinthető meg munkanapokon 8–19 óra között a Nagyvásártér (ma December 1. park) 12. szám alatti fotógalériában. A belépés ingyenes.

Szamos Mariann