Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A művészet híd a Mindenható és e világ között

Megtelt érdeklődőkkel a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) szerda délután, ahol a tagság hagyományos téli tárlatát nyitották meg.

A jelenlévőket Gavrucza Tibor, a TEG vezetője köszöntötte, majd a kiállítást Csűry István református püspök és Veres Kovács Attila református lelkész nyitotta meg. A püspök párhuzamot vont a Teremtő és az alkotó között, illetve az alkotók fontos küldetésének tartotta, hogy megmutassák, miként lássuk a láthatatlant, és elérjük lélekben az elérhetetlennek tűnőt, főleg így advent tájékán. „Mennyei látás nélkül elvadul a világ” – idézte Károli Gáspárt a püspök, aki hangsúlyozta: Isten ennek a világnak meg akarja mutatni magát.

A megnyitó pillanatai

A megnyitó pillanatai

Veres Kovács Attila köszöntőjében rámutatott arra, hogy télen az ember nem szokott kitárulkozni a sötét és a növekvő homály miatt. „Nem téli, hanem inkább adventi tárlatnak nevezném ezt a kiállítást, mert készülünk a fény megszületésére, a világ világosságának a megszületésére. Amit itt látunk ezen a kiállításon, az a fény és a művészek által megjelenített valóság. De nem elég a művészet megjelenítéséhez a fizikai fény, kell hozzá a belső fény is, és erről szól ez az egész kiállítás. Akkor tudjuk befogadni ezt a művészetet, amikor bennünk is meggyullad ez a belső fény.” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a művészet híd a Mindenható és e világ között, és „minden művész munkatársa Istennek”. Arra is kitért, hogy ezen a retrospektív kiállításon nem egy-egy művész teljes alkotómunkássága látható, hanem az egész közösségé. „Ezt a családias és művészi közösséget a közös akarat és cél fogja össze. Ennek a galériának az értéke abban van, hogy a sokszínű formában, alakban, anyagban, színben, ritmusban megjelenő alkotások az alkotók lelkében tudnak összekovácsolódni egy gyönyörű, összeillő tárlattá” – hangsúlyozta a lelkipásztor. A tárlatnyitót közös éneklés és S. Németh Katalin szavalatai tették meghittebbé.

Sükösd T. Krisztina