Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A műszaki képzésre is figyel az EMT

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Táraság (EMT) Bihar megyei elnöke, dr. Csuzi István, két alelnöke, dr. Nagy Attila és Porsztner Béla, valamint Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke tájékoztatott tegnap az egy éve újraszerveződött társaságról és terveikről.

a muszaki

Dr. Nagy Sándor, Csuzi István, Szabó Ödön és Porsztner Béla

Fontos az oda-vissza jól működő kapcsolat a műszaki értelmiség és a döntéshozók között, valamint az is, hogy Nagyvárad újra rangos helyszíne és műhelye legyen országos jelentőségű rendezvényeknek, konferenciáknak, mondta Szabó Ödön, aki a szakképzés fontosságára is kitért. Mint mondta ebben az első lépést a középiskolák jelentik, a műszaki oktatás a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban folyik, míg a szolgáltatási szektorba a Szent László Római Katolikus Gimnáziumban képzik a diákokat. A megyei tanácsnak köszönhetően hamarosan beindulhat a duális képzés például Borson, fontos lenne azonban Nagyváradon megteremteni a magyar, vagy legalább részben magyar felsőoktatást, akár a Nagyváradi Egyetemmel, akár a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen, de egy műszaki szakkollégium beindítása is szóba került, melyben magyar nyelvű mentorálás folyna.

Október 12–15. között energetikai konferenciát tartanak Nagyváradon, mondta dr. Nagy Sándor, aki beszélt arról, hogy egy pályázat útján háromnyelvű, legalább ötszáz címszavas műszaki szótárt állítanák össze szakemberek, Porsztner Béla pedig a földmérő szakosztály május 18-án, Tusnádfürdőn megtartandó konferenciájára hívta fel a figyelmet.

Dr. Csuzi István hozzátette, hogy a pályázatnak összesen négy fő iránya van, a szótár elkészítése mellett ennek bemutatásakor szerveznének találkozót, emellett iskolában megtartandó szakmai bemutatókra kértek támogatást, készítenének egy szociológiai felmérést arról, hogy melyek a hiányszakmák. Az EMT bihari elnöke azt is hozzátette: várják az elhivatott szakemberek jelentkezését, és nemcsak a felsőfokú végzetséggel rendelkezőket, hanem a szakemberekét is, mert szerinte ők is fontos részét képezik a műszaki értelmiségnek. Az érdeklődők a emt_bihar@yahoo.com e-mail címen, vagy Portszner Bélánál a 0732/155-883-as, dr. Nagy Sándornál pedig a 0744/632-238-as telefonszámon jelentkezhetnek.

Fried Noémi Lujza