Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A mustgáz veszélyei

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŐsszel, szüret után sajnos évente attól hangos a sajtó, és nemcsak a hazai, hanem a külföldi hírekben is gyakorta arról számolnak be, hogy a pincékben az úgynevezett mustgáznak sokan válnak áldozatául. E veszélyforrásról, az akár halálos kimenetelű esetek elkerülhető módjáról és a Bihar megyében e téren előforduló tragédiák gyakoriságáról érdeklődtünk.

Dorel Ţîrţ, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szóvivője hangsúlyozta, a szüreti időszak kezdetével komoly veszélyforrást jelent a mustgáz, és a gondatlanság, figyelmetlenség miatt évente több baleset vagy haláleset következik be országszerte. A szóvivőnek egyelőre nincs tudomása arról, hogy Biharban hasonló eset történt volna, és mivel ez nem egy járvány, nem készül róla statisztika. Ennek ellenére mégis tudott egy olyan megközelítő adattal szolgálni, amely szerint Romániában, és elsősorban vidéki településeken évente átlagosan öt-hat haláleset következik be a must erjedése során felszabaduló széndioxid miatt. Egyébként, mint Ţîrţ kifejtette, ez a színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz a levegőt kiszorítva a padlózat közelében terül el, és a levegőben 10 százalék fölötti koncentrációban már eszméletvesztést, halált okozhat, mivel a széndioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre. Ennek a jele szédülés, hányinger, illetve a mentális zavar. Utóbbi azért jelent különösen veszélyt, mert ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkcióinak zavara megakadályozza a szabad tájékozódásban.

Chifiriuc András hegyközi borász, a Bihar megyei Szőlészek és Borászok Vincellér Egyesületének egyik alapító tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy e tragikus balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők. Éppen ezért a szakértők és tapasztalt borászok már tudják, hogy javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók lehetőség szerint nagy térben való elhelyezése. A borospincébe úgy tanácsos lemenni, hogy magunk előtt derékmagasságban botra erősített égő gyertyát tartunk. Ha a gyertya elalszik, jelzi az oxigén hiányát, és akkor azonnal el kell hagyni a pincét. Chifiriuc arra is kitért, hogy akinek van rá lehetősége, az a felszínen, például úgynevezett présházban erjessze a mustot, a pincében pedig kellő szellőztetés mellett érlelje és tárolja a bort. A szellőzetésről azt is elmondta a hegyközi borász, hogy két kémény szükséges hozzá: az egyik a pince padozatát kell hogy érje, a másiknak pedig a tetőn kell egy szabad nyílást biztosítania a levegő körforgása miatt. Ugyanis a mustgáz keletkezésekor hő képződik, amely a pince padlózatára érkező hideg levegő hatására a felső szellőzőnyíláson át távozik.

Egyébként a DSP szóvivője arra is figyelmeztetett, hogy aki ilyen balesetet szenvedő emberen próbál segíteni, saját maga is áldozatául eshet a mustgáznak, ezért ne menjen le rögtön az oxigénhiányos pincébe, hanem azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívót, és próbáljon meg szellőztetni.

Sükösd T. Krisztina