Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A múlt tisztelete képekben

Kocsis Csaba, Berettyóújfaluban élő művész merített papírra felvitt fotográfiáiból nyitottak kiállítást szerdán a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A kiállítás megnyitóján a sokoldalú művész ifj. Miczura Károly prímás hegedűkíséretében megzenésített verseket adott elő. Felcsendültek többek közt Erdélyi József, Kinde Annamária, Gittai István és Orbán János költeményei.

a mult tisztelete 1

Az egybegyűlteket Gavrucza Tibor galériavezető köszöntötte, majd Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője méltatta a művészt és a kiállított alkotásokat. „Ezek a művek – melyek a kiállító épített és emberi környezetét jelenítik meg sajátos formában – a fotóművészi és grafikus énje együttműködését feltételezik, és e folyamat, koprodukció eredményeként válik a valójában többnyire profán téma egyedi, szubjektív többlettartalmat, többletérzetet megjelenítő alkotássá. Mintha a múló időn átszűrve kínálná fel a szemlélőnek a látványt, mindazzal a fakulással, élességvesztéssel, amit a kérlelhetetlen idő az emlékeinken is koptat” –fogalmazott Szűcs László.

a mult tisztelete 3

Mint hozzátette, a művész „nem csupán rögzít, nem csupán megörökít, hanem érzéseket közvetít, választott témáit elemeli a valóságtól. Ráadásul a képi üzenet megjelenítési módja az anyagszerűséget kínáló merített papír használata – megint csak az időben kalandozva, régi technikát ötvöz a 21. század digitális fotográfiáival”.

Az elhangzott méltatásra válaszolva Kocsis Csaba elmondta, alkotásaiban az elmúlás pillanatát igyekezett megörökíteni, ugyanakkor tisztelegni szeretett volna a múltnak. A tárlatnyitó családias hangulatú vendégséggel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Sz. G. T.