Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A migrén kiváltó okai

migren fejfajas

 

  • Dohányfüst – Akár aktív, akár passzív dohányos, a cigarettafüstben megtalálható vegyületek könnyen okozhatnak migrént. Ennek oka a szén-monoxid érszűkítő hatásában keresendő.
  • Megváltozott alvási szokások – Ha az alvásra szánt ideje az elmúlt időszakban csökkent, vagy rendszertelenül alszik, ne csodálkozzon, ha a sok kellemetlen tünet mellett a migrént is megtapasztalja.
  • Tiramin – Az aminok elsősorban a növényi és állati eredetű táplálékok jellegzetes ízét, aromáját adó vegyületek, melyek közül az egyik legjelentősebb a tiramin. Tiraminban gazdag táplálék a vörösbor és a sajt. A migrénben szenvedők egy részének a szervezete nem tudja elég gyorsan lebontani a vegyületet, mely ily módon a szervezetben felszaporodva fejfájást idéz elő.
  • Gyógyszerek – Hormonális fogamzásgátló tabletták, egyes vérnyomáscsökkentők, savlekötők, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, értágítók is válthatnak ki migrénes rohamot.
  • Rendszertelen táplálkozás – Ha kihagy étkezéseket, a vércukorszintje ingadozik, a helytelen fogyókúrázás miatt könnyen kialakulhat migrén. Ennek hátterében az áll, hogy az agy egyes területei nem egyenlő mértékben jutnak energiához, hiszen az egész agy ellátásához nincs elegendő glükóz a szervezetben.
  • Illatok –Migrént válthatnak ki egyes illatok – parfümök, virágillatok, de akár oldószerek is. Ha úgy tapasztalja, hogy ez lehet a fő kiváltó ok, váltson parfümöt.

Győri György