Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A mese természetes, veleszületett igénye mindenkinek

BERECZ ANDRÁS ízes beszéde miatt mindenkinek az az első benyomása, hogy székelyföldi embert hall. Pedig a Kossuth-díjas művész budapesti születésű. Fiatalon jogásznak, majd festőnek készült, ám az élet más sorsot szánt neki. Szerencsénkre…

a mese 2

Az első dalokat édesanyjától tanulta. Megalapította az Ökrös és Egyszólam együttest, és énekesként hamarosan igen népszerűvé vált. Az éneklés mellett néprajzi tanulmányokat is folytat. Kutatási területei elsősorban a Felvidék, Erdély, Moldva (ahol először 1979-ben járt), Somogy, de Nagykunságban és Nyírségben is gyűjt dalokat, meséket, tréfákat. Magyar népzenét tanított Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontói York Egyetemen, valamint kanadai és amerikai táborokban is. Tíz éve Kodály-sorozatot indított útjára. Műfordítással is foglalkozik.

a mese 3

A mese mindenkinek szól, főleg ha a mesemondás nagymestere, Berecz András mondja azt el

A következőkben az ő gondolataiból szemezgetünk.

– Hogyan született az Angyalfütty?

– Az Angyalfütty a saját mesém. Nem a földön, hanem ágyban forgolódva álmodtam meg. Ebben a táncok kialakulása a fő esemény. Tisztán láttam magam előtt, hogy valami savanyú, tánctalan ántivilágban, valamely fel nem jegyzett égi háborúban egy angyalt a társai oldalba döfnek, így az, szegény, hullani kényszerül. Aláhullva előveszi a nagy erős kíváncsiság: ha nem bontja ki a szárnyait, mi történik akkor?

… Messze még a Föld, már az unalom is öldösi, hát unalmában akkorára nyílik ennek az én kisangyalomnak az a formás kicsi ajaka, mint a gyűszű. Akarta, nem, fütyölni kezdegete. Már a nyelve hegyit is kótára igazítá, mer’ az unalom nagy szerző. Na, közbe’ lent a Földön, ahol, ugye, a mesegyűjtők is forgolódnak, egy ember meghallá ezt az angyali muzsikát, ezért ijedtibe egy nagyot újít a világ menetin. Mer az ijedség nagy újító…

Ez a mese időközben átalakult, és most érett meg annyira, hogy könyvet, CD-t merjek készíteni belőle. Új mesékkel egészítettem ki. A tánc főszereplője a férfi és a nő, ezért egészen a Paradicsomig, a nagy almafalásig kellett visszamenjek. Többek közt azért, hogy a világ egyik legszebb esztelenségének és haszontalanságának, a táncnak mozgatórugóit valahol az emberpár inai, porcogói közt kedvemre megvizsgáljam. Jólesett Ádányt és Evacskát célirányosan megteremteni. Néha engem is rázott a kacagás! Dörzsöltem a kezem, mert tudtam, hogy ebből nemsokára marosszéki forgatós lesz. Az pedig az élővilág legszebb násztánca, ez tudnivaló. Az emberpár megteremtése és a táncos mese közé még egy csiklandós, csihipuhi mese is kívánkozott. Ebben a férfiak erejét az asszonyok kapják meg. De hát méltatlan gazdái lesznek. Szegény férfiaknak csontja törik, vére foly’. Borul a világrend, ki tud így táncikálni. Na, Krisztus Urunk igazít egyet, leveszi az asszonyok nyakából azt a súlyos terhet – a férfiak erejét –, helyreáll az egyensúly, éljen hát az egyensúly, minden táncok alapja!

 – Bejárta a fél világot, mesét tanulva, tanítva. Foglalkozott tánccal, zenével. Mi az, amit még kitűzött célul?

– Egyik nagy álmom filmet készíteni egy észt, egy török, egy skót, egy amerikai és egy algériai mesemondóról. A török fiú, ahogy hallottam róla, Anatóliában, családi környezetben gyűjti a meséket, és Németországban, munkásszállásokon mondja el. Az észt leány kis faluból származik, és Észtországban miatta, az ő hatása alatt mondanak sokan újra mesét. Az algériai postás nemcsak levelet hord, hanem amerre jár, mesét is mond. Ezeknek az egymástól távoli embereknek ugyanazt a tíz kérdést tenném fel, hogy kiderüljön, milyen egészségnek örvend ma az írásbeliség öregapja, a szóbeliség, annak is szeme-füle: a mese.

 

– Attól nem fél, hogy nehézkes lesz a lemez eladása?

 

– Ha ez műanyag tokos, hagyományos forma, lemásolják, nincs rá szükség, lejárt az ideje. De ha sikerül ennek a CD műfajnak magasabb polcra, könyvespolcra kapaszkodnia, akkor még mindig sikeres. A könyvet, ha szép, öröm kézbe venni. Illusztrációi olyanok, hogy ha éppen nincs is az ember CD-lejátszó közelében, beszél magáért. Mesél az is. Ez ma még vonzó. Gyulai Líviusz grafikusművész nemcsak kolléga, hanem barát is, akivel közös gondolataink vannak, egyformán szeretjük a mesét. Játékkal és szépséggel ruházza fel a szöveget. Hír Mihály, a könyv kitűnő tervezője, a szöveg és kép párosításával, arányokkal megint nagyban hozzájárult, hogy a kiadvány szép legyen. Mennyi finom tréfát elhelyezett! Itt van a nap és a hold. Soha nem lehetnek egymáséi a mese szerint. Na, most ezen Hír Miska barátunk annyira megmérgelte magát, hogy a páros oldalszámot a nap, a páratlant a hold képébe illesztette. Ahogy a könyvet becsukod, egymást csókolják! Miska kibabrált a természettel.

– Milyen a közönség, kinek kell ma a mese?

– A mese természetes, veleszületett igénye mindenkinek. Nem hiszem, hogy lenne olyan, aki ezt az igényt valaha is ne érezte volna! „Bár hajthatnám a fejem valaki ölébe, bár ülhetnék a lábához, mondana valami olyasmit, hogy lássam magam előtt!” Aki nem hallott „élőbe” mesét, olyan persze van elég! Magam is találkozom ilyen emberekkel. Nem sűrűn, az igaz. Ők általában a beterelt vagy eltévedt közönség soraiból kerülnek ki. Kísérők, nem érdeklődők. Kedves marslakóként fogadják a mesét. Ők kacagnak először. Na, nem a tréfákon, hanem a nagy ismeretlenségen! Az elbizonytalanodás nagyon tud ám csiklandozni! Ilyenkor nem szabad megsértődni!

Némethy Norbert

Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó tart előadást Nagyváradon február 12-én, szerdán. A program a következő: először az előadóművész Angyalfütty című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket 17 órára a Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utca 12. szám alatti Vura Vinotékába. A közönségtalálkozóval egybekötött könyvismertető és dedikálás remek alkalmat nyújt a művész megismerésére. A könyvbemutatóra és közönségtalálkozóra a belépés díjtalan.

Ezt követően, 19 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Berecz András Angyalfütty című ének- és mesemondó estjével örvendezteti meg a közönséget. Jegyárak: diákok és nyugdíjasok számára 10 lej; a teljes árú jegy 15 lejbe kerül. Csoportos és tiszteletjegy miatt a szervezők a Facebook internetes közösségi oldalon várják a kérdéseket.

a mese 4