Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A mérleg nyelve

Puskás Bálint Zoltánnak, a román Alkotmánybíróság volt tagjának harmadik, Az alkotmánybíró hétköznapjai című kötetét mutatták be szombaton a Partium Alapítvány szervezésében a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban.

A volt alkotmánybírósági tag visszatérő vendég Nagyváradon, …nem ilyen lovat akartam című könyvét is megismerhették a váradiak, hangzott el Jesán Pétertől, aki szerző életútjáról és sorban második, A szeretet szolgálatában című kötetéről is beszélt, hiszen Puskás Bálint Zoltán életének szerves része a karitatív munka, máltai lovag is. Megtudhattuk, hogy bár a szombaton bemutatott kötetet tervezte előbb megírni, ám egyrészt a szeretetszolgálatról sürgősebb volt beszélnie, másrészt hivatali idejének kitöltése előtt – Puskás Bálint Zoltán kilenc éves mandátuma tavaly járt le – egyes, a könyvben szereplő eseményeiről nem írhatott. A kisipari szövetkezet jogtanácsosa 1989 után szenátor is volt, majd alkotmánybíróvá választásakor visszavonult a politikától, hangzott el, s bár oda nem kíván visszatérni, világosan megfogalmazta: a különféle szükségszerűségek nyomán most pártszerűen működő RMDSZ-el szemben az ernyőszervezetként működő szövetséget részesítette előnyben.

Dr. Földes Béla, Puskás Bálint Zoltán és Lakatos Péter

Dr. Földes Béla, Puskás Bálint Zoltán és Lakatos Péter

A szerzőt Lakatos Péter faggatta, így többek között fény derült arra, hogy sok esetben Puskás Bálint Zoltán volt a kilenctagú testületben „a mérleg nyelve”, mivel tudni lehet, hogy pártszimpátiák szerint négyen-négyen hogyan szavaznak. Volt időszak, mikor sofőrje nélkül nem ment sehová, házát és autóját is bekameráztatta, mert provokációtól tartott, ugyanakkor köszönetet mondott azért, mert rá nem gyakoroltak nyomást egykori RMDSZ-es kollégái. Bár szerint egyik legfontosabb döntésük az volt, mikor megakadályozták a nyugdíjak csökkentését, nagyobb külföldi visszhangot váltott ki például a telefonhívások listázásáról szóló döntésük. Tervei között szerepel egy tanulmány megírása, melyben azt fejteni ki, hogy román Alkotmány jelenleg nem tiltja akár a területi autonómiát sem, de kitértek a spanyol Alkotmánybíróság katalán függetlenséggel kapcsolatos döntéseire is. Az egykori alkotmánybíró szerint egyébként  az egységes nemzetállam jogi szempontból nem létezik, a román Alkotmánynak pedig tartalmaznia kellene a Gyulafehérvári nyilatkozatot is.

A könyvnek egyébként nem volt ára, ki-ki tehetségéhez mérten adakozhatott a kötetekért, a bevételt pedig dr. Földes Béla által a szentjobbi gyermekotthonnak ajánlotta fel a szerző.

 Fried Noémi Lujza