Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A méltányos bérezéssel csökkenthető a korrupció

„Méltányos bérezést kell biztosítani a helyi önkormányzatok vezetőinek, amelyet a tisztség felelősségvállalási szintjéhez kell igazítani. Elfogadhatatlan, hogy a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és alelnökök, akik a helyi önkormányzatokat mint kulcsintézményt vezetnek, kisebb fizetéssel rendelkeznek, mint egy sor közigazgatási alkalmazott. Önkormányzati vezetőink naponta döntenek európai uniós pályázatokról, országos finanszírozású beruházásokról, óriási a munkaköri felelősségük, hisz minden alárendelt intézmény főutalványozójaként felelősséget viselnek. Sajnos, mindez idáig nem tükröződött megfelelően a bérezésükben. A mostani döntéssel a parlament segíthet abban, hogy a fizetések felzárkóztatásával a korrupció mint kísértés visszaszoruljon. A méltányos bérezések megteremtése kiemelten fontos kell legyen azok számára, akik felelősséget vállalnak közösségeinkért, akiket bármikor lecsukhatnak és meghurcolhatnak, mint láttuk, legtöbbször ártatlanul. A képviselőház ma az egységes bértábla elfogadásáig megoldást talált erre a problémára” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a parlament alsóháza döntéshozó fórumként megszavazta azt a módosítást, amely 30 százalékos fizetésemelést ír elő a helyi önkormányzatok vezetőinek, de azon személyeknek is, akik 24 órából 24-et készenlétben állnak különböző közbiztonsági feladatok ellátásáért.

a meltanyos berezes

Szabó Ödön emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ több ízben is kezdeményezte az igazságtalan helyzet megoldását, és módosító-javaslatokat fogalmazott meg ez irányba. A mostani döntés előterjesztésénél is jelen voltak a Szövetség képviselői: „a közigazgatási rendszerben tapasztalt fizetésbeli aránytalanságokat mielőbb rendezni kellett, hiszen mint minden közintézményben, létezik egy hierarchia, amelynek a fizetésben is tükröződnie kell, és e bérezési rendszer figyelembe kell vegye a felelősségvállalást.”