Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A melletted lévő lágerek”

Emberjogi kampány indult ezzel a címmel a Jogi Erőforrások Központjának kezdeményezésében, amely október 2–4. között Nagyváradra érkezik.

A kampány célja az emberek figyelmének felhívása az értelmi fogyatékkal élők számára fenntartott romániai intézményekben történő rendszeres visszaélésekre. Az országban jelenleg 25 ezer gyerek és felnőtt él ezekben az intézetekben, akiknek emberi jogait semmibe veszik. Az elmúlt tíz évben az erőforrások központja folyamatosan közölte a sajtóval, a nyilvánossággal a váratlan látogatásait során tett megfigyeléseit.

Bihar megyében a legfrissebb jelentések 2015 februárjában készültek a fogyatékkal élő gyerekek 5-ös számú tenkei központjában, illetve 2013 októberében a pszicho-szociális problémákkal küzdő gyermekek nagyváradi központjában. Mindkét intézményben több szabálytalanságot és súlyos jogsértéseket tapasztaltak.

a melletted

A kampány kapcsán egy egyedülálló fotóberendezést tekinthetnek meg az érdeklődők a Nagyvásár téren (ma December 1. park). A kalitkához hasonló szerkezet hiteles képet ad a társadalomból való kirekesztettségről, amellyel az  intézményesített körülmények között élő fogyatékosok nap mint nap szembesülnek Románia több mint 700 ilyen központjában. A látogatók fényképeken is láthatják a megalázó és olykor embertelen bánásmódról szóló dokumentációt, amelyet részben maguk a betegek készítettek, részben pedig Odeta Catană és Dan Ava fotóművészek.

A kiállítás május-június hónapokban az ország nagyobb városaiban (Bukarest, Marosvásárhely, Brassó, Kolozsvár, Konstanca és Temesvár) volt látható.