Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A megye fejlődése nem lehet politikai játékok tétje

A működőképes megyei tanács mind a megye lakóinak, mind az RMDSZ-nek az érdeke, mondta pénteken, Nagyváradon Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ elnöke

A Bihar Megyei Tanács elnökének joga volt összehívni szerdára az újabb tanácsülést, remélhetőleg akkor nem ismétlődik meg az az úgymond „baleset”, ami múlt héten történt – fogalmazott Cseke Attila. Amennyiben a liberális tanácstagok ismét nem jelennek meg, akkor péntekre rendkívüli ülést hívnak össze, mivel van néhány fontos projekt, amelyekről szeptember 30-áig dönteni kell, tette hozzá.

a megye feklodese

Fontos lenne például jóváhagyni egy útfelújítási projekt önrészét, melyet 31 százalékról két százalékra csökkentettek. Ha ez nem történik meg, akkor a megyei tanácsnak tízmillió lej kell kifizetni különbözetként. Megyénk 4,3 millió lejt kapott a viharkárok enyhítésre, ennek elfogadásához is szükséges megyei tanácsi határozat, illetve a megyei önkormányzatnál és az annak alárendelt intézményeknél dolgozók fizetéseit is jóvá kell hagyni, különben több száz ember nem kapja meg a bérét október ötödikén, mondta Cseke Attila, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy például a megyei tanács stratégiai egészségügyi projektjét is be kell nyújtani szeptember 30-áig.

A megye fejlődését nem lehet alantas politikai célokra felhasználni, tette hozzá a megyei RMDSZ elnöke. Benyújtották a parlamenthez az RMDSZ törvénytervezetét, mely szerint a közepes adófizetőknek a székhelyük szerinti adóhivatalokhoz kell tartozniuk. Az elmúlt két évben az Országos Adóhivatal a közepes adófizetőket a regionális központokhoz csatolta, Bihar megyéből ezért 1082 ilyen adófizetőnek kell Kolozsváron intézze ügyeit. A szolgáltatásokat a lakossághoz minél közelebb kell vinni, nem központosítani, hangzott el. Cseke Attila kommentálta a Népi Mozgalom Pártjának és a Szövetség Romániának a liberális honatyák által is támogatott törvénykezdeményezését, mely szerint a közintézményekre ki kell függeszteni egy tájékoztatást arról, hogy az épületnek van-e tűzvédelmi engedélye. Ezzel az alapgondot nem oldanák meg, sokkal nagyobb szükség lenne a tűzvédelmi szakemberek képzésére, és az előírások megváltoztatására, melyeknek jelenlegi formájukban egy több száz éves templom például sosem fog megfelelni, hangzott el.

F. N. L.