Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A megmodernizált paraméterek

Az ilyenkor megszokottnál hűvösebb napokkal köszöntött be idén az ősz, az indiánok sem tartották be az indián nyarat, a vénasszonyok is lazsáltak, úgyhogy a nagyváradi Termoficare Zrt. illetékesei belátták, akárhogy is sunyítanak, elérkezett a fűtési szezon. Márpedig ez elég baj, ugyanis mint kiderült (és furcsa módon meg sem lepett senkit) nem készültek el az évek óta tartó, húzódó felújítási munkálatokkal. Ennek következtében Váradon sok helyen akadozik nemcsak a melegvíz-, de már a hidegvíz-szolgáltatás is, és a fűtést sem tudták több zónában beindítani. A Termoficare napok óta ontja a közleményeket, sűrű bocsánatkérések mellett ígérgetik, hogy itt és amott egyszer mégiscsak beindítják a fránya távfűtést vagy visszaadják a melegvizet.

Az utcánkban távfűtési szempontból elég tragikus a helyzet, ugyanis itt is nekifogtak a hőközpont felújításának. Mikor vasárnap este nálunk mégsem langyosodtak át a fűtőtestek, bátorkodtam felhívni a diszpécserszolgálatot s megkérdeztem, mi történik? A válasz az volt, hogy hát nálunk „modernizáltak” s ezért nem indulhatott el még a fűtés. Kicsit csodálkoztam, mert naiv módon én azért úgy képzeltem el a modernizálásokat, hogy azáltal jobbá, működőképesebbé tesznek valamit. Például a távfűtési-rendszert. Ez nem így van, mondta a diszpécser hölgy s szavát adta, hogy másnap, azaz hétfőn este biztos, hogy megadják a fűtést. Nem adták. Aztán kedden sem adták, bár kis időre horrorfilmbe illő hörgő hangok hallatszottak a ház csöveiből, miközben a Termoficare „szakemberei” próbálták feltölteni vízzel a rendszert. Ennyit a modernizálásokról, szögeztem le, aztán szerda reggel már csak kíváncsiságból is megint felhívtam a szolgáltatót. Ekkor már nem is ígértek semmit. Semmi jót. Annyit mondott a hölgy, hogy igen, tudják, meg hát a modernizálás, de értsük meg, nincsenek meg egyelőre a „paraméterek” hogy a környék utcáiba beindíthassák a távfűtést. Hogy mikor lesz? Hát honnan tudja ő? Ma biztos nem, ezt viszont megmondhatja. Talán holnap. Lerakta a telefont. Belegondolva, hogy még csak a legelején járunk a fűtési szezonnak, bizony kilel a hideg, ugyanis ezt játszották tavaly télen is, sokszor a mínusz 15 C fokos télben hagyták meleg nélkül a „megmodernizált” negyedet. És így van ez az egész megyeszékhelyen. A felelősöket pedig senki nem vonja felelősségre, jól el vannak zsírosan fizető bársonyszékeikben. Mi pedig mit tehetünk? Bekapcsoljuk majd a villanymelegítőket s a fűtésszámla mellett fizetjük a borsos villanyszámlákat is. A történet konklúziója és a fűtés egyelőre elmarad, bár a hűvös őszi éjszakákon azt hiszem, elég sokan küldik melegebb éghajlatra a Termoficare és az önkormányzat felelőtlen és dilettáns vezetőit.

Szőke Mária