Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A meddőség és koplalás kapcsolata

A nádszálvékony divatikonok hatására egyre elterjedtebb betegség az anorexia (kóros soványság) – főleg a kislányok és fiatal nők körében.

Az anorexiás nők gyakori problémája, hogy hiába szeretnének gyereket, nem sikerül teherbe esniük. A szülész-nőgyógyász szakorvosok szerint tankönyvi tétel, hogy anorexiában kimarad a menstruáció, emellett az ovuláció (peteérés) is elmarad, enélkül pedig nem lehetséges a terhesség. Ezen személyek vérzéskimaradása ugyanakkor mindig a kalóriadeficit következménye. Ennek tükrében az elsődleges terápiás cél nem a menstruáció „visszahozása”, ugyanis ha ilyenkor az anorexiás beteget hormonkezeléssel úgymond menstruációra késztetnénk, azzal csak további kalóriákat veszítene. A problémát több lépcsőben lehet csak megoldani.

Első feladat a páciens pszichés rendezése, azaz pszichiáterhez kell küldeni, aki képes feltárni a mélyben húzódó problémákat, és olyan terápiát javasol, melynek segítségével az anorexia orvosolható. Amikor a beteg elindul a javulás útján, rendesen táplálkozik, amikor már látható, hogy beállt nála a kalóriaegyensúly, akkor kell a nőgyógyásznak a páciens mellé állnia, mert az újrainduló menstruáció gyakran vérzészavarba megy át. Vagyis megjön a menzesz, de nem áll le, így a szakorvos feladata a ciklus beállítása, azonban sajnos az esetek egy részében egyáltalán nem tér vissza a menstruáció. Ilyenkor feltételezhető, hogy a szervezet túl sokáig küzdött súlyos kalóriaegyensúly-problémákkal, vagyis energiatartalékait, keringését, „centralizálta”, azaz csak az életfontosságú funkciókat ellátó szerveket – szív, agy – látta el megfelelő mennyiségű vérrel, a generatív, azaz a szaporodási szervek a táplálásból kiestek.

a meddoseg

Ha ez a folyamat sokáig fennállt, akkor előfordulhat, hogy a petefészkek sorvadt állapotba kerültek, károsodhattak. A sok éven át tartó anorexia esetén sajnos a természetes teherbeesés ilyenkor nagyon kevés eséllyel van jelen. Ha valaki nagyon hosszú ideig volt anorexiás, és már a 40-es éveihez közelít, számolnia kell a korai menopauza lehetőségével is. Az anorexia nagyon komoly terhelést jelent a szervezet számára, ilyenkor egyfajta gyorsított öregedés is lezajlik. Az ilyen páciensnél többféle vizsgálatot is el kell végezni, többek között a csontsűrűségmérést is, mivel előfordul néha, hogy egészen korán megjelenik a csontritkulás, tehát nem lehet kihagyni a hormonpótlást. Ez a hormonpótlás viszont inkább a klimax kezelése, semmint a gyermekvállalás felé vezető út része.

Súlyosabb esetekben azt is meg kell vizsgálni, mennyire stimulálható a petefészek, van-e a petefészkeknek annyi tartalékuk, hogy még lehetséges a gyermekvállalás. Ha ez már nem valószínű, elképzelhető, hogy csak donor petesejt jelenthet alternatívát (a hormonterápia mellett). Habár az anorexia a méhre is hathat, szerencsére ennek a fontos női szervnek igen jó a regeneráló képessége. Ha egy anorexiás nő tehát gyermekre vágyik, minél gyorsabban menjen el a megfelelő szakemberhez – pszichiáterhez -, hogy minél hamarabb megoldódjon étkezés- és kalóriaproblémája. Ennek rendezése után keresse fel a nőgyógyászt, aki a ciklus természetes újraindulásánál mellette tud állni. Az esetek egy részében a szervezet képes a regenerálódásra, a terhesség spontán is bekövetkezhet.

Győri György