Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A máj testünk védőbástyája

A hepatitis elleni küzdelem világnapját együttműködve tartja meg a Hepatitis Világszövetség és az Egészségügyi Világszervezet minden év július 28-án.

Az alkohol, a vegyszerek, a gyógyszerek, az élelmiszer-adalékok, a belélegzett szerves oldószerek vagy az emésztőrendszerbe került idegen anyagok ártalmaitól a máj védi meg a szervezetet. Ez a létfontosságú szerv szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, emésztőmirigyként epét termel, és nélkülözhetetlen feladata méregtelenítés.

a maj 1

Az emberi máj mintegy másfél kilogramm tömegű, ennek hetven százaléka tartalék. Májátültetéskor elég a kisebb, bal lebeny, a teljes máj harminc százaléka. Az átültetett máj és a maradék máj egyaránt képes regenerálódni, miközben ellátja létfontosságú feladatát is.

Fontos tudni, hogy az élelmiszerboltokban az alkoholon és a felmosó szereken kívül nem lehet kifejezetten májkárosító anyagot kapni, előfordulhat azonban, hogy a bevitt tápanyag összetétele egyoldalú vagy arányaiban helytelen, esetleg túl sok kalóriát tartalmaz. Népbetegségnek számít az elhízás, a magas vércukor- és vérzsírtartalom, valamint a vérnyomás emelkedése. Ilyenkor a májsejteken belül felhalmozódnak a zsírcseppek, és ha ehhez gyulladás is társul, a májsejtek elhalnak, kötőszövet-szaporodás léphet fel, amely májzsugorig (cirózis) fajulhat. Ez a helyzet kezelhető: ha a kiváltó okot meg tudjuk szüntetni, a máj képes lassan regenerálódni.

Az alkohol rendszeres fogyasztása májkárosodást okozhat. A nők alkoholtoleranciája fele akkora, mint a férfiaké. Férfiaknál 40 gramm tiszta szesz a határ, nőknél napi 20 gramm, ennél több ital rendszeres fogyasztása már túl van a normális határon. Még súlyosabb a helyzet, ha ezt a mennyiséget égetett szesz formájában issza az illető, a borban ugyanis az alkohol mellett májvédő anyagok is találhatók. A májkárosodást nem az alkohol, hanem első bomlási terméke, az acetaldehid okozza. Ezt a folyamatot meg lehet állítani, ha a beteg elszánta magát arra, hogy rendezze életét, testsúlyát és abbahagyja az alkoholfogyasztást.

A szervezet egy-egy tényezővel tud harcolni, de ha egyszerre sok csapás éri, az ártalmak hatványozottan fejtik ki pusztító hatásukat. Ha az alkoholizmushoz vírusfertőzés is társul, ez akár végzetes is lehet. Hozzávetőlegesen a lakosság egy százaléka hordozza a hepatitis B vagy C vírust, de a 45–65 éves korosztálynál ennél gyakoribb, akár 2–3 százalék is lehet a vírusfertőzöttség aránya. Mindkét vírus ellen hatásos gyógyszerek vannak. A B vírusfertőzés teljesen visszaszorítható, a C vírus kiirtható a szervezetből, így a betegség meggyógyítható, és a máj regenerálódhat.

A gyógyszeres májkárosodások mértéke a jelentőség nélküli májenzim-emelkedéstől (GOT és GPT) a daganatig terjedhet. Ha a gyógyszer betegtájékoztatójában az áll, hogy a termék májkárosító lehet, szükséges a májenzimet ellenőrizni, és hasi ultrahangvizsgálatot végezni a betegnél. Ha ezekben eltérés tapasztalható, akkor a gyógyszert elrendelő orvosnak változtatni kell a terápián, vagy hepatológiai szakrendelésre küldeni a beteget.

A környezeti ártalmak elsősorban a munkavégzéssel állnak összefüggésben. Például a festékekben lévő oldószerek a levegőbe kerülnek, a tüdőn át felszívódva jutnak a májba, ha zárt térben, védőfelszerelés nélkül dolgoznak velük. Meg kell fogadni a tanácsot: zárt térben ne fessünk semmit!

A méregtelenítéssel kapcsolatban az elfogadott vélemény az, hogy egy ismert méreganyag okozta ártalom esetén művese-kezeléssel vagy ellenanyaggal életmentő beavatkozásra kerülhet sor, de általános méregtelenítésről nincs értelme beszélni. Olyan gyógytea nincs, amely a környezetszennyezésből származó anyagokat eltávolítaná a szervezetből. Azonban valóban segítenek a máj regenerálódásában a sylimarin hatóanyagú készítmények és a kávé, sőt a sylimarinból készült injekció a gyilkosgalóca-mérgezésben is egyértelműen hatékony. Más, kellően bizonyított hatású májvédő anyag nincs.

Győri György belgyógyász szakorvos