Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A magyar nyelvű oktatás előmozdításáért

A 2016/2017-es tanév beiskolázási lehetőségeiről tartottak sajtótájékoztatót tegnap délelőtt Huszár István alpolgármester közreműködésével három nagyváradi középiskola vezetői: Rácz Eliza, a Művészeti Líceum, Bíró Ildikó, az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium és Szecsánszki Enikő, a Iosif Vulcan Főgimnázium aligazgatói.

Rácz Eliza, Huszár István, Bíró Ildikó és Szecsánszki Enikő

Rácz Eliza, Huszár István, Bíró Ildikó és Szecsánszki Enikő

Mindhárom intézmény képviselői kiemelten fontosnak tartották, hogy a beiskolázás döntéseinek meghozatala előtt álló szülők és gyerekeik tartsák szem előtt azokat az oktatási intézményeket, amelyekben a Bihar megyében élő magyar gyerekek anyanyelven tanulhatnak, és nem utolsósorban a szakiskolai képzési lehetőségek népszerűsítése is ugyanekkora jelentőséggel bír számukra.

Mindhárom intézmény minőségi oktatási programmal várja a jelentkezőket, akik már a napokban jelentkezhetnek a felvételi vizsgákra. A Művészeti Líceum esetében az induló zene- és képzőművészeti szakokkal március 30-án ismerkedhetnek meg közelebbről is az érdeklődők az iskola dísztermében megtartandó bemutatón. Az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium a jövő tanévben egyesül a Traian Vuia Műszaki Kollégiummal, ezért az induló három szakiskolai osztály közül egyedül a fodrászokat képező tartja meg eddigi létszámát (28), míg az autó- és villanyszerelőket képező két osztály létszámban a felére csökken (14). Újdonságnak számít ugyanakkor, hogy egy magyar nyelvű posztliceális képzés is beindul az új tanévben mindazok számára, akik korhatártól függetlenül, érettségi diploma nélkül szeretnének stylistnak tanulni. A Iosif Vulcan Főgimnázium magyar nyelvű óvó- és tanítóképző osztályaiba jelentkezők áprilisban tekinthetik meg az iskola nyílt napjain az intézményt.

A májusi felvételik információiról, és bármilyen más jellegű kérdéssel kapcsolatosan érdeklődni az iskolák titkárságain lehet, és amennyiben igénylik, látogatások időpontjai is megbeszélhetők.

Szamos Mariann