Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A magyar lírát ünnepelték

Meghitt és tartalmas találkozót szervezett kedd délután a nagyváradi RMDSZ várad-réti és dél-rogériuszi körzete a magyar költészet napja alkalmából a Petőfi-parkban található József Attila-szobornál.

Váradi magyar polgárok, idősebbek és fiatalok gyűltek össze a költőóriás szobra mellett, hogy szót váltsanak a költészet szépségéről, szerepéről, és fejet hajtsanak József Attila emléke előtt, akinek születésnapját nevezték ki a magyar költészet napjának. Pető Dalma, a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet elnöke, az ünnepség egyik szervezője elmondta, fontosnak tartják, hogy minden évben a költészet napján elzarándokoljanak a váradi József Attila-szoborhoz, és ezzel jelezzék, hogy a váradi magyar irodalombarátok kellő tisztelettel ápolják a költőóriás kultuszát.

a magyar lirat unnepeltek

A szobornál Kecse Gabriella magyar irodalom szakos tanárnő tartott rövid, de tartalmas előadást József Attila életútjáról, költészetéről, és rámutatott arra, miért fontos a kor magyar anyanyelvű emberének tisztelettel ápolnia „lírai kincsesházunk csodáit”, a magyar költészet klasszikus alkotásait.

Két József Attila-költemény is elhangzott váradi diákok tolmácsolásában. A találkozó végén a megjelentek virágokkal díszítették fel a költőóriás szobrának talapzatát és környékét.

Szőke Mária