Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A magyar kultúra közéleti jellegű

A múlt héten mutatták be Nagyváradon Kőrössi P. József A magyar kártya című könyvét, mely a Markó Bélával folytatott beszélgetéseket tartalmazza. A könyvbemutató előtt irodalomról és politikáról kérdeztük Markó Bélát, villáminterjúnkat alább olvashatják.

– El lehet-e, egyáltalán el kell-e választani egymástól Markó Bélát, az írót és Markó Bélát, a politikust?

– Megmondom őszintén, sokáig elhittem én magam is, amit általában körülöttünk a társadalom el akar hitetni, hogy ez teljesen két külön hivatás és ezáltal teljesen két külön emberről lehet szó. Amikor például irodalmi találkozón vettem részt, akkor már szinte-szinte irtóztam attól, hogy politikáról is szó essen, és fordítva.

a magyar

Ma már nem így gondolom. Ma már úgy látom, hogy általában a legnagyobb hiba, amit mi az elmúlt időszakban elkövettünk, az az, hogy az értelmiségiek kivonultak a politikából, és elfogadták azt, amit általánosságban a politikusok sugallnak, hogy ez egy olyan szent mesterség, amelyikhez másnak nem lehet köze, csak nekik, a felkenteknek. Nem így van. A magyar kultúra, és ezen belül a magyar költészet mindig is közéleti elkötelezettségű volt. Ez nem azt jelenti, hogy össze kell keverni a verset a politikai nyilatkozattal, de hogy költőnek, művésznek meg lehet és nagyon sokszor meg is kell szólalnia politikai ügyekben, az biztos, úgyhogy azt hiszem, nem szabad szétválasztani ezeket.

– Ön szerint mennyire van átpolitizálva, akár magyarországi hatásra is, a jelenlegi kortárs erdélyi irodalom?

– Az irodalomról nem állítanám, hogy átitatta a politika. Az utóbbi időben érdekes módon pontosan a költészetben és a költészet körül alakult ki egy ilyen vita, hogy fontos és mennyire fontos a közéleti költészet. Ennek ellenére nem állítanám, hogy a művészet vagy az irodalom alárendelődött volna a politikának, viszont a művészeti és az irodalmi élet igen. Sajnos úgy, ahogy a politika is megosztja a társadalmat, ma már a kulturális élet is megosztott, és az irodalmi élet is az. Itt, Erdélyben kevésbé, de Magyarországon igen, táborok vannak, ezek szembefeszülnek egymással, és ezt nagyon rossznak tartom, mert hát a politikai nézetek szembeállíthatnak minket, de azért nem hiszek abban, hogy ne tudnánk megegyezni, mi az, ami érték például a kultúrában.

Fried Noémi Lujza