Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A magyar kártya Markó Bélával

A nagyváradi Árkádia Bábszínházban mutatták be Kőrössi P. József és Markó Béla A magyar kártya című kötetét csütörtök délután. A megjelenteket Simon Judit, a Riport Kiadó vezetője köszöntötte, majd Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője kérdezte a vendégeket.

a magyar

Markó Béla elmondta, hogy ez a harmadik, vele készített „beszélgetős” könyv, Kőrössi P. József hozzátette, hogy több mint negyvenéves barátságuk miatt szabadabban kérdezhette Markót, akinek még az Igaz Szó szerkesztőjeként volt kapcsolata a váradi irodalmárokkal. Váradon új és új tehetségek „robbantak be” a művészeti életbe, akik nem tudtak kiteljesedni, mivel nem volt meg az ehhez szükséges intézményrendszer, fűzte hozzá Markó. Szó esett arról, hogy magyarországi olvasóknak íródott-e a könyv, és a nacionalizmus kérdéséről is beszéltek. Markó Béla szerint Magyarországon nem érti az ittenieket sem a politikai jobb-, sem a baloldal, előbbiek nem értik, miért próbáljuk az együttélés lehetőségét, a parlamenti eszközöket keresni, tehát nem vagyunk eléggé nacionalisták, míg baloldalon azt nem értik, hogy miért vagyunk egyáltalán nacionalisták. Míg Székelyföld tradicionálisabb vidék, és polgárosodásra volna szüksége, addig Nagyvárad a jó értelemben vett kozmopolitizmus és modernizmus helye, fogalmazott a volt szövetségi elnök. Szóba kerültek gyermekkori tapasztalatok a „szörnyen értelmetlen többségi szadizmusról”, mikor is a változások nyomán magyar gyermekeket tanító édesapjának románul kellett bemagolnia a leckéket, de az is elhangzott, hogy lehet váltani a politikai életben használt román nyelvről a versíráshoz szükséges költői magyar nyelvre.

A bemutatón Markó Béla verseiből is kaphattak ízelítőt a megjelentek, a Csatolmány, a Delikátország és a Határsáv hangzottak el felvételről, majd dedikálással zárult a kötetbemutató.

Fried Noémi Lujza

 

 

Képsz.: Kőrössi P. József, Markó Béla és Szűcs László