Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A madárdalról és a kaszálásról

Levél anyósomhoz (177.)

Szóval, egy romantikus levelet írnék itt kegyednek Mamókám, mert miért is ne lehetne az ember romantikus a 21. században is, amikor olyan gazdagon áramlanak felénk a romantikus irodalom stílusjegyei, a nemzeti, népi múlt és kultúra eszményítésének példái. Hát én most a mai környezetemnek, életem színtereinek a hétköznapi romantikájáról fogok itt szót ejteni. Mert csodálom a tavaszi madárcsicsergést, ami reggel ébreszt és este álomba ringat. És habzsolnám az esők utáni balzsamos levegőt, ami városunkat belengi. Milyen népies. Milyen póriasan romantikus, amikor a disznóhizlaldától a meleg nyári estéken felém fújja a szél a trágyaillatot.

Kár, hogy nem tudom magának elküldeni a poszáták és rigók hajnali koncertjét, a feketerigók egymással vetélkedő trilláit, meg a gerlék búsan is vidám énekét, amit vadregényes ligetekben hallhat az ember. Szívesen felvenném én magnóra a madárdalt kísérő „modern zenét” is. A fűnyíró gépek kis robbanómotorjainak zörgését, berregését, lármáját, zúgását, robaját. Tudja Mamókám, a polgármesterünk kiadta a parancsot, hogy a füvet tavasztól őszig havonta le kell vágni. Hát ezért van ez a „csodás” zene. Mert mára csak egy igazi kaszáló maradt. De az nem füvet vág. Ő a Nagy Kaszás, aki „lábunk nyomán üget”, és kikísér a temetőbe. Így aztán megjelentek a fű, meg sövény-nyíró „vállalkozók”, akik zaj és légszennyező apró kis pokolgéppel és a paraszt kaszásokat utánzó mozdulattal levágják a füvet és megegyengetik a sövényeket. Mindezt felváltva csinálják a lakótársulások egész hónapban, hogy a madárdalt és a levegőt folyamatosan kisérhessék. Végül is rendnek kell lennie és a tavaszi, nyári zsongást meg romantikus életörömöt kordába kell tartani. Nehogy már a káros romantikus forradalmi hevület is előbújjon a városi atyafiakból. És különben is, arról a kis zajcsináló masináról soha nem lehetne a költőnek leírni azt, hogy „A Nyár heves s a kasza egyenes”.

Vagy nem így gondolja Mamókám?

Alburnus