Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A luxusnyugdíjak adómentesítéséről és a gyermeknevelési pótlékról

Alig két hete, hogy a képviselőház elutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra vonatkozó javaslatát, hogy 200 lejre emeljék a gyereknevelési pótlékot.

Utoljára 2014-ben növelték a „gyerekpénzt” 42 lejről 84 lejre, amelyet az alsóház a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet alapján módosított, illetve hagyott jóvá. A pótlék növelésére 2014-ben is a liberálisok tettek javaslatot, amelyet a plénum akkor 98-77-es szavazataránnyal el is fogadott, annak ellenére, hogy az intézkedésre úgymond nem volt „költségvetési fedezet”.

2016 elején, azaz a választási évben valamennyi RMDSZ-es sajtó attól volt hangos, hogy a Szövetség bukaresti képviselői 200 lejre növelnék a támogatást, ami annak idején a kortesbeszédekben jól bele is illet, de kampányszlogenként is jól kihasználták mind a helyhatósági, mind a parlamenti választások idején.

Mint említettük, a pótlék emelésére a közelmúltban is a liberálisok nyújtottak be javaslatot, amit a szociáldemokraták és csatlósaik leszavaztak, köztük az RMDSZ is, mivel az államkasszában a szokásos módon nem volt rá anyagi fedezet, amit minden bizonnyal kimerített a választottak ranglétráján szereplők fizetésének ez évi emelése. A képviselők és szenátorok (a polgármesterekkel bezárólag) fizetése július 1-jén jelentősen megemelkedett, ennek eredményeképpen a luxusnyugdíjak is magasabbak lettek. Egy mandátum után 3500 lej, két mandátum után 7000 lej, három vagy több mandátum után pedig tízezer lejes nyugdíj jár a képviselőknek és szenátoroknak.

Bizonyára ezek azok a kiváltságok egyike, amelyek nem teszik lehetővé a gyerekpénzek, ha nem is uniós, de legalább kelet-európai felzárkóztatását.

Uniós szinten átlagosan 210 eurónak felel meg a gyermeknevelési pótlék, míg Romániában jelenleg alig éri el a 20 eurót.

Az ügy pikantériája, hogy a 16 jelenlévő RMDSZ-es képviselőből valamennyi nemmel szavazott, annak ellenére, hogy nemrég még a választási kampányuk része volt az ügy. Az előterjesztés leszavazásával ezúttal is meg kellett felelni a mindenkori politikai hovatartozásuknak.

Alább pedig azoknak az RMDSZ-es képviselőknek a névlistája olvasható, akik visszautasították a gyermeknevelési pótlékra előterjesztett ez évi javaslatot:

Ambrus Izabella Ágnes, Apjok Norbert, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Bíró Zsolt István, Erdei Dolóczki István, Faragó Péter, Kelemen Hunor, Korodi Attila, Kulcsár-Terza József György, Magyar Loránd Bálint, Márton Árpád Ferenc, Seres Dénes, Vass Levente.

S hogy a Bihar megyeiek se maradjanak ki a szégyenlistáról, sem Bíró Rozália, sem pedig Szabó Ödön nem szavazta meg az előterjesztést.

Kíváncsian várjuk a luxusnyugdíjak adómentesítésére felemelik-e a kezüket.

Sütő Éva