Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Lucifert elűzte a zivatar

Az elmúlt kétszáz esztendő eddigi legforróbb napjait vészelték át Európa lakói a múlt héten, sorra dőltek a melegrekordok, sajnálatos módon volt, ahol emberáldozatot is követelt a rekkenő hőség. A meteorológusok a pokoli hőséget hozó sivatagi hőhullámot Lucifernek nevezték el. Mint az előrejelzésekből is tudtuk, a rekkenő hőségnek vasárnap egy markáns hidegfront vetett véget. Vasárnap délelőtt már egész Bihar megye területén gyülekezni kezdtek a felhők, délutánra először a hegyvidéken, majd Nagyváradon és a közeli településeken tört ki az égiháború. A Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) sajtószóvivőjétől, Horia Cheregitől megtudtuk, Biharban a vihar több helyen fákat döntött ki, háztetőket, villanyoszlopokat rongált meg. Személyi sérülést szerencsére nem jegyeztek a katasztrófaelhárítók a megye területén. Nagyváradon a Rulikowski (ma Armatei Roşii) úton tört derékba egy faóriás a szélviharban, és egy része az autóútra zuhant. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Váradsonkolyoson villanyoszlopokat döntött ki a szél, Tamási közelében pedig kigyulladt egy szénakazal egy villámcsapás következtében, de hamar sikerült eloltani.

a lucifert

A vasárnapi hidegfront az egész országon végigvonult. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a Maros megyei Bátoson húsz ház tetőzetét rongálta meg vasárnap a vihar, Dicsőszentmártonban pedig egy épületet teljesen tető nélkül hagyott.

A hegyvidéki heves esőzések áradásokat is okoztak. A Fogarasi havasok lábainál a tűzoltóknak kellett kimenteniük egy 12 tagú turistacsoportot, amely a megáradt Avrig folyó egyik szigetén rekedt.

Dél-Romániában, a Duna melletti megyékben továbbra is másodfokú, narancsszínű hőségriadó van érvényben. Bihar megyében a hét első felében további záporok, zivatarok várhatók.

(szőke)