Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A líra ünnepe Hegyközszentmiklóson

A költészet napja alkalmából Hegyközszentmiklóson pénteken került sor a József Attila nevével fémjelzett szavalóversenyre. A helyi Toldy-iskola szervezésében zajlott rendezvényen ötvennél is több diák emlékezett meg versmondással a nagy magyar költő születésnapjáról, illetve az e naphoz fűződő költészet ünnepéről.
A megmérettetésen a házigazdákon kívül Értarcsa, Érköbölkút, Szalárd, Margitta, Kiskereki és Szanda (Nógrád megye) iskolásai vettek részt. (A magyarországi Nógrád megyei helység Hegyközszentmiklós testvértelepülése.)
A versenyre érkezettek négy kategóriában mérték össze versmondó tehetségüket: nulladik-első-második, harmadik-negyedik, ötödik-hatodik, illetve hetedik-nyolcadik osztályosok.
A legkisebbek első helyezettje Kiss Bence (Margitta), második Pokol Elemér (Köbölkút), harmadik Oláh Erik (Hegyközszentmiklós) lett. A második kategóriában Koncz Erik Richárd (Kereki) vitte el a pálmát, őt követte a dobogón Kőrösi Mátyás (Szalárd), harmadik helyen Nagy Bianka (Szalárd) végzett. A harmadik csoport első helyezettje Kocsis Alexa (Margitta), második D. Mészáros Márta (Kereki), harmadik pedig Izsó Evódia (Tarcsa) és Lemperger Adrien (Tarcsa). A nagyobbak csoportjában a babér Kiss Imrét (Margitta), a második hely Molnár Edinát (Hegyközszentmiklós), a harmadik Kállai Barbarát (Szalárd) és Béres Emese Alexandrát (Hegyközszentmiklós) illette meg.
A fődíjakon kívül sok dicséretet és különdíjat is kiosztott a négytagú zsűri, név szerint D. Mészáros Elek újságíró, Fekete Katalin, a székelyhídi Ady-központ kulturális referense, Szabó János, az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport vezetője és Gavrucza Tibor székelyhídi nyugalmazott református lelkipásztor. A részvevők valamennyien kaptak egy-egy József Attila-emléklapot is a vetélkedőn való részvétel emlékére.
A rendezvény fő támogatói voltak: a Biharország megyei havilap – amelynek kiadója biztosította a legtöbb ajándékkönyvet –, a székelyhídi önkormányzat, valamint a hegyközszentmiklósi általános iskola tanári közössége.
S. É.

A díjazottak és a zsűri

A díjazottak és a zsűri