Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A liberálisok maguk ellen dolgoznak

Rendkívüli tanácsülést tartottak kedden a Bihar Megyei Tanácsban, azonban mint ez várható volt, ez a gyűlés sem zajlódott le a már megszokott politikai csörték nélkül. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei tanácstagjai kedden is ellehetetlenítették a tanácsülést. A liberális frakció nevében Dacian Foncea kért szót és röviden bejelentette, a liberálisok nem vesznek részt a tanácsülésen, ugyanis meglátásuk szerint semmi nem indokolta a rendkívüli tanácsülés összehívását.

a liberalisok 2

A PNL-s tanácstagok távolmaradása miatt hét, kétharmadot igénylő előterjesztést nem sikerült szavazásra bocsátani. A kialakult helyzetről Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke elmondta a Reggeli Újságnak, hogy ő személyesen tárgyalt hétfőn Ionel Avrigeanuval, a PNL frakcióvezetőjével, akit arra kért, fogadják el a megyei tanács új működési szabályzatát, melyet megpróbáltak úgy alakítani, hogy az megfeleljen a liberálisok elvárásának is, továbbá vegyék figyelembe, hogy a megyei tanácsnak működnie kell egész Bihar megye lakosságának érdekében. Ennek ellenére kedden bejelentették, hogy nem vesznek részt az ülésen. „Meglátásom szerint azért választották ezt a megoldást, hogy eljönnek, de aztán kivonulnak az ülésről, mert nagyon nehezen lett volna elmagyarázható, hogy annak ellenére nem szavazzák meg a működési szabályzatot, hogy úgy változtattunk rajta, ahogy ők akarták. A magatartásukkal azt bizonyítják, hogy semmi mással nem foglalkoznak, mint hogy ellehetetlenítsék a megyei tanács működését. Ez is igazolja, hogy tényleg szándékosan próbálnak feszültséget kelteni, hogy aztán jogi vagy más úton tiltakozhassanak az általuk kreált problémák ellen. Ezt támasztja alá az is, hogy bár az alapszabályzat tartalmazza az ő felvetéseiket, mégse voltak hajlandók azt megszavazni” – jelentette ki a tanácselnök.

A liberálisok bojkottja miatt tehát kedden hét napirendi pont szavazásra bocsátása akadt el. Ezek a következők: a Bihar Megyei Tanács aktualizált szervezési és működési szabályzata; a megye köz- és magánvagyonát képező javak leltárának frissítése, a Megyei Tanács és a Prefektúra közti bérleti szerződés meghosszabbítása, melynek tárgya az az ingatlan, ahol az útlevél- és gépjárműbejegyzési osztály működik, használati jog megadása a Transilvania Nord villamosenergia-szolgáltató társaságnak egy olyan telekre, mely a megye közterületének része a Borsi úton, a Körösvidéki Múzeum adminisztrációs jogának visszavonása és ingyenes használatba adása az Ecoland Bihar Településközi Fejlesztési Egyesületnek. Az egyszerű többséggel szavazásra bocsátható napirendi pontokat a tanács megszavazta a keddi ülésen.

Egyelőre nincs fejlemény a könyvtár fiókegységeinek kiköltöztetése ügyében. Mint megtudtuk, újabb átirat nem érkezett a Nagyváradi Polgármesteri Hivataltól. Így a nagyvásártéri (ma December 1. park) épületből nemcsak a könyvtárfióknak, hanem az ott levő valamennyi kulturális intézménynek (szerkesztőségeknek, fotógalériának) távoznia kell, amennyiben Ilie Bolojan váradi polgármester nem változtat az álláspontján. A polgármester amúgy azzal érvel, hogy a kulturális tevékenységeket folytató intézmények székhelyeit bérbe adhatják kereskedelmi célokra, s ez majd pluszjövedelmet jelent az önkormányzatnak. Pásztor Sándor úgy összegezte a kialakult helyzetet, hogy ez a politikai indíttatású cirkusz nem más, mint a liberálisok tudathasadásos tiltakozása az ellen, hogy a megyei tanács ellássa feladatát.

Szőke Mária