Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A levert magyar forradalomra emlékeztek a hajdúvárosban

Nagyszalonta RMDSZ vezetősége pénteken a Magyar Szabadság Éve alkalmából ünnepi rendezvényt szervezett, melyen az 1956. október 23-án kirobbant forradalomra és annak leverésére, november 4-ére emlékeztek.

A déli órákban a város tucatnyi érdeklődők körében és Török László polgármester vezetésével megkoszorúzta id. Tordai Ferenc és Meggyesi Gyula tanítók sírját. Tordai Ferenc sírjánál Dánielisz Endre helytörténész tartott megemlékező beszédet, melyben az 1956-os forradalom megrázkódtatását elevenítette fel: „A tankok a magyar szabadságharcot leverték, de szellemiségét nem tudták elsöpörni”. Török László polgármester id. Tordai Ferenc iskolaigazgatót igazi hősként említette: „emberi nagyságával bizonyságot tett, nem adta rendőrkézre azon diákjait, akiket röpcédulák írásán kapott”.

Tordai Ferenc, Szeles Pál és Török László

Tordai Ferenc, Szeles Pál és Török László

A sírkerti koszorúzás alkalmából megismerkedtünk Szeles Pállal, aki annak idején Tordai Ferenc tanítványa volt, és egyik aktív szervezője annak a röpiratnak az írásának, amely tanítójuk kudarcát okozta. A Budapestről Szalontára utazott Szeles elmondta, ma már emelt fővel vállalja akkori szellemi tetteiket, a szövegeket, amiket ők írtak: „Ruszkik, haza!”, „Erdély magyar”, „Üsd az oroszt, ne higgy neki!”. És a fő mű, amelyet Petőfinek a Dicsőséges nagyurak… című költeménye ihletett: „Dicsőséges kommunisták, hogy vagytok? / Nem viszket-e egy kicsit a nyakatok? / Nyakravaló készül számotokra most. / Nem cifra, de jó szoros” – állítja Szeles Pál, hogy ő írta. „Tordai tanítónk megneszelte a mesterkedést, és felszólított, adjam elő, amit írtam. Odaadtam, ő pedig az égő kályhába szórta mind egy szálig”. Szeles állítja, hogy ismerte Meggyesi Gyula tanítót is, de arról semmit nem tud, hogy komoly kollaboránsa lett volna az akkori forradalmi eseményeknek.

A megemlékezés este a helyi Zilahy Lajos Művelődési Házban folytatódott, ahol Tordai Ferenc unokája, ifj. Tordai Ferenc nagyapja 1956-os szenvedéseiről, nehéz börtönéveiről tartott előadást, majd ezt követően az M.M. Pódium Színház előadásában Petrusák János Hulló Csillagok című drámáját tekinthette meg a hajdúvárosi nagyérdemű.

Sára Péter