Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A levéltár és a várfelújítás

Múlt heti sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan nagyváradi polgármester indulatos kirohanást intézett a Bihar megyei levéltár irányába, az állami intézmény mintegy kilenc hónapja húzódó költözködését okolva a vár belső felújítási munkálatainak késedelme miatt. Ugyanakkor azt is kijelentette, megelégelte a folyamatos halogatást, és ultimátumot adott a levéltár vezetőjének: legkésőbb év végéig ki kell üríteni a várban levő székhelyet. Tette ezt mindannak ellenére, hogy a levéltár által elfoglalt részt leszámítva is köztudottan rosszul haladtak a várfelújítással, és aránytalanul kevés embert dolgoztattak. Arról nem is beszélve, hogy a város nem nyújt lényegi segítséget a közfontosságú iratok átköltöztetésében sem, amely így a maroknyi levéltári alkalmazottra hárul.

a leveltar 3

Az új székhely

„A polgármesternek igaza van. Mi okozzuk a késést” – nyilatkozta lapunknak Petru Bujorel Dulgău, a Bihar megyei levéltár igazgatója. Mint elmondta, a költözködéssel körülbelül 45 százalékban készültek el mostanáig és véleménye szerint is lassan haladnak. Ennek egyrészt az az oka, hogy a levéltár új, Vágóhíd (ma Blajovici) utcai székhelyét is késéssel adták át, tavaly szeptember 7-én, az iratok tényleges átköltöztetését pedig csak ezt követően 20-án kezdték meg. A levéltárnak azonban nincs megfelelő járműve a mintegy kilencezer folyóméternyi iratanyag átköltöztetéséhez, s kétkezi erőnek is híjján vannak, ezért mindenképp külső segítségre szorultak.

Kéréseikre csak a tűzoltóság és a csendőrség válaszolt, akik rendszeres időközönként biztosítanak egy furgont a szállításhoz és néhány embert a bőrzsákokba csomagolt iratok fel- és lerakodásához. Ezt leszámítva azonban a munka a levéltár alkalmazottaira hárul, akik a takarítószemélyzettel együtt mindössze tizenketten vannak. „Hogy igazságos legyek, annyit azért meg kell említeni, hogy egy-két alkalommal az ingatlankezelőségtől is kaptunk egy kisteherautót szállításra. Ennyivel segített a város” – tette hozzá az igazgató, aki elmondta, hogy december végéig kaptak határidőt a kiköltözésre, és azt valószínűleg be is tudják tartani.

A levéltár költözködése csak egy jó kifogást jelent a városvezetésnek a várfelújítás késedelmeire – vélekedett Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros, aki szerint a kivitelező cég amúgy is késésben van. Elmondta, a levéltár régi székhelyének jelentős részét már kiürítették, s mindössze egyetlen épületszárnyban vannak még iratok, de már annak a földszintjét is felszabadították – tehát a belső felújítást akár már meg is lehetne kezdeni. A főlevéltáros ugyanakkor hozzátette, hogy legalább kétszer ennyi emberre és jobb szervezésre lenne szükség, ahhoz, hogy a költözködés gyorsabb ütemben haladhasson.

Szombati-Gille Tamás