Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A levéltár egykori igazgatójára emlékeztek

Bujorel Petru Dulgău levéltár-igazgató halálának egyéves évfordulója kapcsán a Patru decenii în slujba documentului című emlékkönyv bemutatásával tisztelegtek a Bihar Megyei Levéltár volt vezetőjének emléke előtt november 17-én, pénteken, a nagyváradi várban. A Mircea Bradu tulajdonában levő Arca könyvkiadó gondozásában megjelent kötet bemutatóján az elhunyt számos egykori munkatársa és barátja részt vett.

Fotó: Román Állami Levéltár

Fotó: Román Állami Levéltár

A rendezvény nyitányában a Bihar Megyei Levéltár jelenlegi igazgatója, dr. Mihai Georgiţă emlékezett meg Bujorel Petru Dulgău-ről, aki 24 éven át volt levéltáros Szatmáron, mielőtt 1998-ban a Bihar megyei intézmény élére került. Itt az egyik legkitűnőbb paleográfussá vált, hiszen jól ismerte a magyar nyelvet – hangsúlyozta. Fő kutatási területe a román nemzet XIX. és XX. századi harcai voltak. „munkásságának csúcspontja volt 2012-ben a levéltár új épületének felavatása” – tette hozzá Georgiţă.

A bemutatott kötet a levéltárigazgató egykori kollégáinak – Radu Milian és Augustin Ţărău – munkáját dícséri, akik egybegyűjtötték és három fejezetbe szerkesztették a könyv anyagául szolgáló 41 cikket és tudományos értekezést. A kötet első fejezetében a szerzők különböző emlékeket, életképeket állítottak össze a Bujorel Petru Dulgău mellett töltött időszakból. A második fejezet történelmi kutatások, míg a harmadik fejezet a kapcsolódó tudományágak területén végzett munkáját foglalja magába.

A bemutató keretében a volt levéltár-igazgató számos barátja is felszólalt és megosztotta kapcsolódó emlékeit – köztük dr. Doru Radosav a kolozsvári egyetemi könyvtár egykori igazgatója, dr. Viorel Faur egyetemi tanár, valamint Dumitru Noane nagyváradi, Claudiu Porumbăceanu szatmárnémeti és Eugen Criste aradi történészek.

Sz. G. T.