Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A lélek utazása

Vasárnap este mutatta be a nagyváradi Szigligeti Társulat a Trónok arca casting című improvizációs, interaktív előadását a Szigligeti Stúdióban. Az előadást három részre osztották: a színészek az első részben „bemelegítették” a közönséget, ráhangolták az újszerű előadás stílusára, a másodikra már csak azokat várták vissza, akik hajlandók voltak részt venni a további „kísérletekben”, játékban, az utolsó szünet után pedig bárki elbeszélgethetett a színészekkel a darabról vagy éppen színészi alakításukról.

nfd

A darab a Szigligeti Színház műsorrendjében először Trónok harca casting címen szerepelt, ezt azonban Trónok arca castingra változtatták, és a továbbiakban is e cím alatt játsszák.

A szereplők a Trónok harca című tévésorozat nyolcadik évadát szeretnék újraírni és eljátszani, majd beküldeni a már kész, felvett részeket a gyártónak. A „forgatás” előtt természetesen próbák sorát kell végigcsinálniuk, ezt a felvétel előtti próbát nézi végig és ennek lesz részese a néző. A beválogatás, vagyis casting rendezője (Balogh Attila) azonban mindenbe beleszól, leállítja a műsort, kifogásolja a színészek munkáját, így az első rész végére a néző akarva, akaratlanul inkább a színészek pártján áll, mintsem a „kötekedő” rendezőén.

dav

A második részben már sokkal inkább bevonják a közönséget, a jelenlévő nem is nézőként, hanem partnerként, társként van jelen a színészek oldalán. Részt vehetünk különféle improvizációs játékokban, buliban, táncban, éneklésben, vezényelhetjük a zenekart, becsaphatjuk őket, hazudhatunk, de akár igazat is mondhatunk: a Trónok arca casting lehetővé teszi a lélek számára, hogy olyan helyre utazzon, ahová csak akar, és olyan élményekkel távozzon az előadásról, amelyeket kedve szerint gyűjtött össze és válogatott ki az est folyamán. A néző ugyanis olyan egyenrangú szereplője a történetnek, mint maguk a színészek, így az előadásba is annyit tesz bele önmagából, amennyit nem szégyell.

Kiss Erzsébet Janka