Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A legtöbb tűzeset novemberben történik

A Bihar megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) az előző öt esztendő (2011–2015) október–decemberi időszakában, a megyénkben történt tűzeseteket elemezte ki. Ennek tükrében azt a következtetést vonták le, hogy novemberben volt a legtöbb tűzeset, mégpedig a vidéki háztartásokban (63%). Ezeket nagyrészt a hibás vagy improvizált fűtőtestek okozták, illetve a felügyelet nélkül hagyott elektromos melegítőtestek.

a legtobb

A tűzesetek megelőzése érdekében felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy ne engedjék a gyerekeknek, hogy tüzet rakjanak a kályhába, az ágyakat se tegyék közel a fűtőtestekhez. A család biztonsága érdekében arra figyelmeztet a tűzoltóság, hogy éjszakára ne hagyják bekapcsolva a fűtőtesteket; csak annak a rendeltetésének megfelelő tüzelőanyagot használjanak; gyúlékony, folyékony anyaggal ne gyújtsanak tüzet a cserépkályhában. A fűtés beindítása előtt szakemberrel ellenőriztessék a kályhák és elektromos hősugárzók szigetelését, a kéményeket és kályhákat pedig minden fűtési idény előtt tisztíttassák ki.

Bútort, függönyt, ruhaneműt (pl. teregetéskor) és tüzelőanyagot egy méternél közelebb ne helyezzenek a kályhákhoz. A cserépkályha ajtaja elé tegyenek egy fémtálat, amely felfogja a tüzeléskor kicsapódó izzó parazsat. Zárják el a hősugárzót és húzzák ki a konnektorból, mielőtt elmennek otthonról, vagy amikor aludni térnek.