Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A lecsó ötven íze

Eredményes volt a magyarországi IV. Esztári Lecsófesztivál a Bihar megyéből érkezett csapatoknak: az ottományiak a második helyet, az Ezüstbogrács-díjat szerezték meg, a dragánfalviak (Drăgăneşti) pedig különdíjjal tértek haza. Megyénkből összesen négy csapat indult a lecsófesztivál díjaiért, az említettek mellett szalacsiak és miklóírtásiak (Lăzăreni) főzték a lecsót, tudtuk meg Simon Adrián Bihar megyei szervezőtől, aki lapunkat is meginvitálta a lecsófesztiválra.

Készül az alfölditökös-kolbászos lecsó

Készül az alfölditökös-kolbászos lecsó

Az idén 800. éves fennállását ünneplő településen négy éve szervezik meg a lecsófeszitvált, 2012-ben megdöntötték a legnagyobb magyarországi lecsó Guinness-rekordját. Akkor több mint 5900 adagot osztottak szét a részvevőknek. Idén nem volt hitelesítés, de mint eredményhirdetéskor elhangzott, körülbelül 8000 adag lecsót kaptak a fesztivál látogatói.

Horváth Béla szalacsi polgármester vette át az ottományiak díját

Horváth Béla szalacsi polgármester vette át az ottományiak díját

A lecsófesztivált összekötik a 800. emlékévvel, mondta Szécsi Tamás esztári polgármester. „Egyre nagyobb a fesztivál, az idei évben kétnapossá bővült, nőtt is a látogatói létszám, nagyon sok versenyző csapat jelentkezett, nagyon sok új programhelyszínnel bővült a fesztivál, és valóban, ami ékes bizonyítéka ennek a kiindulópontnak, hogy nagyon-nagyon sok ember látogat el hozzánk, reményeink szerint elérjük a tízezer fölötti létszámot” – mondta az elöljáró. Szécsi Tamástól azt is megtudtuk, hogy viszonylag nagy felkutatott anyaggal rendelkeznek településükről, melynek első írásos említését a Váradi Regestrumban találták meg. A község nevét korabeli „bírósági” határozatok tartalmazták, egy tehénlopási ügy. A tehénlopás miatt egy más településről való személyt állították elő, mint később kiderült, tévesen, a valósi elkövető ugyanis esztári volt, egy Egyed nevű illető lopta el a tehenet, őt az egykori említés szerint tűzpróbának vetették alá Nagyváradon. Nekik nagy öröm, hogy tavaly is megvolt már a nemzetközi vonal, és idén is érkeztek csapatok Bihar megyéből, szeretnék ezt megőrizni és elmélyíteni, jó együttműködést kialakítani mind a határon túlról, mind a határon belül érkezettekkel, tette hozzá a polgármester.

A dragánfalviak különdíját Anca Banda vette át

A dragánfalviak különdíját Anca Banda vette át

A rekordot 2012-ben állították fel, és azóta is tartják, s minden évben másféle lecsóból készítenek rekordmennyiséget, idén alföldi tökös-kolbászos lecsót főztek, tudtuk meg Réz Tamás szervezőtől, mintegy tíz mázsányit. A lecsófőzőverseny is 2012-ben indult, akkor 11 csapat nevezett be, idén ötven csapat főzött, tavaly Szlovákiából és Ukrajnából is voltak, idén Romániából és Olaszországból is érkeztek. Több mint ötven féle ételt kellett kóstolnia a zsúrinak, volt csapat, amely többféle étellel nevezetett be. A jól ismert Benke Laci bácsi mellett testvére, Benke Gyula, Bene Sándor és helyi szakácsok zsűriztek. Összesen 15 díjat, köztük különdíjakat is kiosztottak a versenyzőknek.

Az Ökör-köri Karámban  folyamatos volt a nyüzsgés

Az Ökör-köri Karámban folyamatos volt a nyüzsgés

A főzés mellett a szórakoztatásra és a tájékoztatásra is gondolnak, a Civil Udvarban hat civil szervezet mutatkozott be, a gyermekudvarban pedig idén Ökör-köri Karám néven a Flinstone-család világa elevenedett meg, gyermekszínpadon többek között bábjátékkal várták a kisebbeket. A Lecsoda Nő fantázianevű helyszínen fodrász, műszempilla-készítő várta a hölgyeket, de az extrém-parkban is várták a vendégeket. A romkocsma mellett ismét hazaiakat fedezünk fel, a bihardiószegi Heit-család borászata várta nedűivel a betérőket.

Benke Laci bácsi remek humorral értékelte a lecsót

Benke Laci bácsi remek humorral értékelte a lecsót

Az Ökör-köri Karámon Balogh Katalin ötletgazda kalauzol végig, ők a bojtiak segítségével foglalkoznak a gyermekekkel. Készülnek is kőkorszaki ékszerek kövekből, tollakból és kagylókból, a szalmamamut mellett célba dobás, s egy homokozóban régészkedés várja a kicsiket, akiknek a talált tárgyakat a helyi kézművesek biztosították. Mézkülönlegességek, faragott dinnye, kézműves termékek várják a vásárlókat, a nyüzsgés nagy, szinte folyamatosan érkeznek az emberek. Mikor eredményhirdetés után elindulnak Esztárról, még hosszú sorokban érkeznek a gépkocsik, hiszen a Csík zenekar fellépése, majd a Neoton együttes koncertje és az utcabál Rokkóékkal csak azután kezdődött el.

Fried Noémi Lujza

A lecsófőző verseny szombaton délelőtt kezdődött

A lecsófőző verseny szombaton délelőtt kezdődött