Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A láttatás ajándék

A negyedik kismarjai képzőművészeti alkotótáborban készült munkákból nyitottak kiállítást augusztus 30-án, kedden, a nagyváradi Tibor Ernő Galériában Kismarjai nyár az örömfestészetben; Örömfestészet a kismarjai nyárban címmel. A tárlatnyitón Gavrucza Tibor, a Tibor Ernő Galéria Alapítvány vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pásztor Sándor, a megyei önkormányzat elnöke mondott beszédet.

a lattatas 1

Mint hangsúlyozta, természetes és hasznos dolog, ha a határ menti közösségek közös programokat szerveznek, illetve egymáshoz igazítják eseménynaptárukat, hiszen ebből mindkét fél csak nyerhet. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az utóbbi években a megyeszékhely helyi önkormányzati szintjén drasztikus hirtelenséggel megvont kulturális támogatások miatt kiemelt fontossággal bírnak az ilyen és ehhez hasonló civil kezdeményezések, melyek élénkítik úgy a kulturális mint a társasági életet. Ehhez gratulált a tábort szervező Kismarja Közösségéért Egyesületnek, valamint a TEG alkotói közösségének.

Ezt követően Gavrucza Tibor tiszteletes mondott köszönetet hangsúlyozván: „a láttatás egy külön ajándék, amikor valaki meg tudja mutatni másoknak saját vízióját. Ebben már benne van a tehetség, amit lehet fejleszteni, de benne van az isteni rész is”. Mint hozzátette: a tehetség műveléséhez azonban mecénások, pályázatok és alkotótáborok is kellenek – ezért mondott köszönetet a kismarjai tábor szervezőinek, akik elmondása szerint valósággal elkényeztették a váradi alkotóművészeket.

a lattatas 2

Az alkotótáborban tapasztaltakról, az ott eltöltött időszakról Széll Katalin számolt be, hangsúlyozva hogy a szervezők mennyire szívélyes fogadtatásban részesítették a vendégeket, s mennyire ideális környezetet jelentett az a bizonyos kismarjai verandás ház a festészethez.

A szervezők részéről Pető F. Béláné Tilda, a Kismarja Közösségéért Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, s beszélt arról, milyen indíttatásból és milyen hitvallással jött létre a kismarjai alkotótábor 2013-ban. Mint mondta, céljuk hogy az örömfestészethez megfelelő közeget teremtsenek, vagyis egy olyan miliőt, amiben saját kedvük szerint festhetnek a művészek, a megmérettetés kényszere nélkül. Ez a felszabadultság teszi különlegessé a kismarjai táborban készült alkotásokat. Mint hozzátette, örömükre szolgált hogy idén a helyi iskola diákjai is bekapcsolódtak a tevékenységbe, és az alkotótáborral párhuzamosan zajló foglalkozások során különböző technikákat sajátítottak el az osztálytermekben .

A tárlatnyitót szavalatokkal tarkította Meleg Vilmos színművész, valamint zenei momentumokkal közreműködött Trifán László (gitár) és Kinda Péter (nagybőgő).

Sz. G. T.