Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A látásunk a tét! Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk

Tombol a nyár, kitartóan és szinte elviselhetetlenül süt, éget a nap, melynek káros UV sugaraitól nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is óvnunk kell. És bár a napszemüveg divatcikké vált, az elegáns, sportos vagy extravagáns daraboknál érdemes az UV sugarakat kiszűrő lencséjűeket választanunk szemünk épségének megőrzése érdekében. Tegnap optikusoknak és napszemüveget kínáló piaci árusoknak is kikértük a véleményét ezzel kapcsolatban.

a latasunk 1

A szerkesztőségünk szomszédságában található optikai bolt kirakatában egy forgatható állványon szépen sorakoznak a napszemüvegek. Bőséges a választék, és minden egyes darabra garanciát vállalnak. Mármint az UV szűrés szempontjából, ugyanis, mint Baumbauer Júlia cégvezető hangsúlyozta, mindegyiknek a lencséje 100 százalékosan kiszűri a nap káros UV sugarait, és autóvezetésre is kiválóan alkalmasak, mert polarizáltak, azaz a fénytörést is kiküszöbölik. Ezeket nemcsak a magas jövedelműek, hanem az átlagfizetésből élők is megengedhetik maguknak, ugyanis 50–450 lej közötti áron kaphatók. Akinek pedig rossz a látása, annak az általa választott vagy hozott szemüvegkeretbe belecsiszolják a megfelelő dioptriájú, és kívánt színű lencsét. A gyakrabban használt dioptriás, színes, UV szűrős lencsék darabja 55 lejbe kerül. Magdalena Mocan, az üzlet optikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacon árusított, tucatgyártmányú napszemüvegek nem szűrik ki az UV sugarakat, éppen ezért jobban ártanak, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget. A probléma az, hogy sötét lencséjük kitágítja a pupillát, és a káros sugarak egyenesen a szemfenékig hatolnak. Ez pedig idővel a szem különböző betegségeit idézheti elő, mint például szürkehályogot vagy a szemben keletkező rákos daganatot. A tűző napon pedig a napszemüveg mellett érdemes egy széles karimájú kalapot vagy napellenzős sapkát is viselnünk, mert ez megakadályozza, hogy a szemüveg oldalánál lévő réseken beszűrődjenek a káros sugarak.

a latasunk 3

A piacokon hatalmas állványokon kínálják a világosabb, sötétebb árnyalatú, tükröződő lencséjű napszemüvegeket. Az áraik csábítók, hiszen 6 lejért már gyerekszemüveg vásárolható, a felnőtteknek valókért pedig egységesen 15 lejt kérnek. Több árust is megkérdeztünk arról, hogy véd-e az UV sugárzás ellen ezeknek a lencséjük, de meglepetésünkre volt, aki azt sem tudta, mi fán terem ez a káros sugárzás, és olyan is, aki sűrűn bólogatott, hogy bizony óv, és nagyon jó minőségűek a portékái, mert polarizáltak is a lencséik. Sokan be is dőltek a rábeszélős szövegnek, és míg nézelődtünk, két felnőtt és egy kisgyermek is piaci napszemüveggel távozott a helyszínről. Egyébként vannak olyan optikai boltok, ahol rendelkeznek olyan speciális műszerrel, amely kimutatja a lencse fényszűrésének mértékét. Ezt a mérést másodpercek alatt, ingyen elvégzik. Érdemes tehát szem előtt tartanunk, milyen napszemüvegre költünk, mert a látásunk a tét.

Sükösd T. Krisztina