Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A láb- és körömgomba megelőzése és gyógyítása

A láb- és körömgomba kellemetlen tünetei a lakosság akár több mint a felét is érintheti. Ez a makacs bőrbetegség azonban gyógyítható, csak kitartás kell hozzá, és szakszerű ellátás.

Vannak, akik olyan mértékben szégyellik a láb- és körömgomba külső tüneteit, hogy még orvoshoz is vonakodva, csak nagyon súlyos panaszok megjelenésekor mennek el. Pedig a betegség kezelhető, csak akaraterő és elhatározás szükséges hozzá.

a lab 1

A betegség megjelenése – a tévhittel ellentétben – nem jelent feltétlenül elhanyagoltságot, ápolt emberek lábán is megjelenhet ez a makacs betegség, amelyet több fajta gomba okozhat. Ezek általában a tünetek alapján is felismerhetők, de a pontos diagnózis és terápia meghatározásához gyakran szükség van a köröm alatti kaparék laboratóriumi kitenyésztésre is. A fonalas és sarjadzó gombák által okozott fertőzés fehér vagy sárgás színű elváltozást okoz, de a penészgomba is okozhat kellemetlen tüneteket a lábon vagy a körmökön.

A körmön megjelenő legjellemzőbb tünet a körömlemez megvastagodása, az alatta megjelenő törmelék. Nem megfelelő kezelés mellett vagy a betegség elhanyagolásával a körömlemez egyre inkább tönkremegy. A láb bőrén hámlás, viszketés, nedvezés, hólyagos kiütés formájában jelenik meg a betegség, és szövődményeként bakteriális fertőzés is kialakulhat. A szakorvosok hangsúlyozzák, hogy a kezelés akkor lehet eredményes, ha az kellő intenzitással és rendszerességgel történik. Mivel a javulás lassú, és nagy odafigyelést, akár naponta többszöri ápolást is igényel ez a betegség, sokan hajlamosak feladni a gombásodás ellen folytatott harcot. Javulás enyhe körömérintettség esetén is csak hat hét után, az ép körömrész megjelenésével várható, komolyabb esetben fél év, de akár egy év is lehet a gyógyulási idő.

A megelőzésre nagyon oda kell figyelni. Főleg vízi túrák, vizes sportok, edzés, uszodalátogatás során vagyunk kitéve veszélyeknek, de a lábizzadás, a nem jól szellőző cipő viselése is elég a fertőzéshez. Fontos, hogy a lábmosás után mindig töröljük szárazra a lábujjak közét, használjunk jól szellőző cipőt, pamutból készült zoknit, fürdőkben, strandokon, közös zuhanyzókban használjunk mindig papucsot. Kerüljük a köröm alatti részek erőszakos tisztítását, fertőtlenített (forró vízzel vagy alkohollal) körömápoló eszközöket használjunk. Gyakran cserélgessük a lábbeliket, használat után szellőztessük.

Győri György belgyógyász szakorvos