Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kultúrát nem lehet abbahagyni

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében pénteken délután került sor arra a rendezvényre, amelyet a magyar kultúra hete ünnepségsorozat keretében tartott meg közösen a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). Hangulatteremtőnek Meleg Vilmos színművész szavalt. Elsőként Fleisz János, a BINCISZ elnöke, egyetemi tanár szólt a jelenlevőkhöz. Röviden ismertette a magyar kultúra ünnepének kialakulását, melyet első alkalommal ezelőtt tizenhat esztendővel tartottak meg, s azóta évente újabb és újabb kulturális programokkal bővült a repertoár. Ahogy Fleisz János megsaccolta, az elmúlt tizenhat év alatt mintegy 200 rendezvényt tartottak, s ezeken összesen közel 20 ezer személy vett részt, voltak ugyanis tömegeket megmozgató, nagyobb előadások, bemutatók is. Ebben az évben, a megszokott gyakorlattól eltérően, a BINCISZ csak a saját rendezvényeit szervezte. Fleisz János bejelentette, visszavonul a további folyamatos szervezéstől, de természtesen, ha szükséges, tapasztalataival, kapcsolataival szívesen segíti a jövendő szervezőket, hiszen, mint mondta: „A kultúránkat nem csupán a napján vagy az ünnepén kell ápolni, terjeszteni és továbbörökíteni, hanem a hétköznapokban is, nem engedve azt, hogy veszítsen a színvonalából”. Porkoláb Lajos, a debreceni Megyei Népfőiskola Egyesület elnöke mondott ezt követően rövid köszöntőbeszédet, melyben rámutatott az elmúlt tizenhat év alatt megtartott rendezvények társadalmi szerepére, mellyel ezek segítették a közönséget megtartani és ápolni a magyar kulturális identitást.

a kulturat 1

Házigazdaként Zalder Éva, a katolikus gimnázium igazgatónője is üdvözölte a megjelenteket, örömének adva hangot amiatt, hogy iskolája társszervezője lehetett a rendezvénynek. A katolikus gimnázium amatőr színjátszó csoportja előadással is készült erre, Arany Jánosnak A bajusz című elbeszélő költeményét vitték színpadra.

Könyvbemutatóra is sor került, Fleisz János Városfejlődés, regionális átalakulás. Nagyvárad, Partium, Erdély című tanulmánykötetét ismertették. Az eredeti forgatókönyv szerint Pomogáts Béla budapesti irodalomtörténész kellett volna a kiadványt ismertesse, de mivel ő betegség miatt nem tudott Nagyváradra utazni, a könyvismertetőt Porkoláb Lajos tartotta meg.

a kulturat 4

Mint a könyvbemutató során kiderült, ez a kötet folytatása Fleisz János munkásságának, tartalmazza azokat a szövegeket, amik a korábbi könyvekből kimaradtak, valamint a legfrissebb kutatások eredményeit és a közelmúltban tartott előadásainak egy részét. Olvashatók benne többek között az erdélyi magyar sajtótörténet váradi vonatkozású részei, érdekes dolgok Nagyvárad huszadik századi várostörténetéről.

A most megjelent kötet Fleisz János tizenkilencedik könyve, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával látott napvilágot a Litera Print kiadó gondozásában. A pénteki rendezvényen fellépett még a berettyóújfalui Körömvirág együttes a Ha én a kettes villamos… című műsorral.

Szőke Mária