Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kulturális diplomácia jegyében

Hétfő délután a nagyváradi Euro Foto Art Galériában különleges eseményen, három hármas fotóművészeti ünnepen vehettek részt a művészetkedvelők. Negyedik alkalommal nyitotta meg Tóth István fotóművész, a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub és az Euro Foto Art Egyesület elnöke a Carol Pop de Szathmári-Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivált, tizedik alkalommal rendezték meg a Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek Nemzetközi Szalonját, valamint január 11-én, a haditudósító Szathmári Pap Károly születésének napján ünnepelték a fotográfia napját Romániában.

Lucian Silaghi, Ioan Moldovan és Tóth István

Lucian Silaghi, Ioan Moldovan és Tóth István

Az eseményt Lucian Maliţă hegedűművész játéka nyitotta meg, és hegedűszó kísérte végig az este folyamán. Tóth István fotóművész románul és magyarul is elhangzott beszédében nagy örömmel köszöntött három szolnoki fotóművész kollégát, akiknek alkotásai a kiállítás munkái között szerepeltek. A fesztivál jelentősége a neves fotóművész, Szathmári Pap Károly népszerűsítésében, munkásságának és személyének a köztudatba történő becsempészésében rejlik, aki egy rendkívüli tehetséggel megáldott diplomata volt, mondta Tóth István. A fesztivál harminckét rendezvénye, amelyekre 2016. január. 11.–február. 10 között sor kerül Magyarországon, Szerbiában, Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában, a határokat átlépő kulturális kapcsolatok csodás bizonyítéka. A tizedik nemzetközi szalon kiállított anyaga Tóth István személyes ötleteként tematikájával – a román és a magyar kultúra bemutatásával és megismertetésével – Magyarország és Románia jó kapcsolatait igyekszik elmélyíteni a művészet segítségével (jóllehet a fesztivál nem részesült az új román államfő támogatásában). Az európai összefogás jegyében a román és magyar fotóművészek munkái Írországból, a Moldovai Köztársaságból, Szerbiából, Szlovákiából, Spanyolországból, Ukrajnából, Magyarországról és az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek. A kiállított 110 (61 színes és 49 fekete-fehér) fotográfia több romániai és magyarországi városban is megfordul majd, január 21-től például Békéscsabában lesznek megtekinthetők. Utolsó mondataiban az elnök megköszönte a résztvevők és a támogatók hozzájárulását a rendezvények létrehozásában, valamint Gardó Zoltán asszisztensnek a kiállítás anyagának elrendezésében vállalt munkáját.

Az Euro Foto Art rendezvényein csoportkép is készül

Az Euro Foto Art rendezvényein csoportkép is készül

A nemzetközi jelentőségű eseményen támogatóként Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője is tiszteletét tette, ő kiemelte Tóth István elkötelezett munkáját, és kiváló tájékozódó képességét a kulturális minisztérium berkeiben, valamint azt a kulturális diplomáciát, amely a három eseményt két szóban összefoglalva határozza meg (tekintettel a január 15-i román és a január 22-i magyar kultúra napján esedékes ünnepekre). Ioan Moldovan, a Familia folyóirat igazgatója a költészet kupolájának nevezte az apró galériát, amelyben oly sok megörökített csoda megfordult az évek során, és véleménye szerint a képek magukért beszélnek, nem szükséges szavakat tenni melléjük.

Az ünnepi beszédek után elhangzottak a fesztivál keretén belül kitüntetett jeles fotóművészek nevei, akiknek munkáit megcsodálhatta a közönség is. Carol Pop de Szathmári-Szathmári Pap Károly arany-, ezüst- és bronzéremben részesült: Magdó István (RO) monokróm és Tordai Ede (EFIAP) (RO) színes kategóriában; Tordai Ede monokróm és Nicoleta Păunaş (RO) színes kategóriában; Vitos Hajnal (RO) monokróm és Robert Aelenei (ES) színes kategóriában. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) arany-, ezüst-és bronzérmét a következő művészek nyerték el: Magdó István színes, Onofraş Ionel (RO) monokróm és Vitos Hajnal színes kategóriákban. A Best Autor nevet viselő díjat, a MAFOSZ emléktáblát szintén Magdó István kapta, aki idén a legtöbb elismerésben részesült a díjazottak sorában.

Szamos Mariann